Piețe secundare mai performante pentru creditele neperformante

UE încurajează dezvoltarea piețelor secundare pentru creditele neperformante, care le-ar permite băncilor să gestioneze sau să vândă mai ușor credite neperformante. Astăzi, ambasadorii la UE au aprobat poziția Consiliului cu privire la o propunere de directivă care armonizează normele privind modul în care instituțiile financiare nebancare pot cumpăra contracte de credit de la bănci. Scopul noilor norme este de a reduce stocurile existente de credite neperformante ale băncilor și de a preveni acumularea lor în viitor, arată un comunicat de presă al Ministerului Finațelor Publice.

28
Bogdan Teodorovici. Foto: Agerpres.
2 minute de lectură

Întrucât Consiliul și-a definit poziția, președinția poate începe acum negocierile cu Parlamentul European de îndată ce acesta este pregătit să negocieze.

„Reducerea stocului existent de credite neperformante din sectorul bancar și prevenirea acumulării lor în viitor sunt esențiale pentru a garanta stabilitatea sistemului financiar al UE. Poziția adoptată astăzi de Consiliu creează un cadru de reglementare clar pentru achiziționarea și administrarea creditelor neperformante, ceea ce va duce la dezvoltarea unor piețe secundare eficiente. Aceasta este esențială pentru consolidarea uniunii bancare”, declara Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor din România și președinte al Consiliului.

În prezent, potențialii cumpărători de credite neperformante se confruntă cu bariere în calea achizițiilor transfrontaliere de credite din cauza diferitelor regimuri de reglementare din statele membre. Această situație a dus la o piață secundară ineficientă a creditelor neperformante, cu o cerere scăzută, o concurență slabă și prețuri mici de ofertă. Noua directivă propusă elimină obstacolele din calea transferului creditelor neperformante de la bănci către instituțiile financiare nebancare și simplifică și armonizează cerințele de autorizare pentru serviciile de administrare de credite pe întreg teritoriul UE, fără a aduce atingere normelor naționale care impun anumite cerințe suplimentare pentru serviciile de administrare de credite.

Propunerea inițială de directivă a Comisiei Europene includea, de asemenea, o parte privind recuperarea garanțiilor reale. Nu s-a ajuns însă la un acord în cadrul Consiliului și cu privire la această parte a directivei. Prin urmare, aceasta nu este inclusă în poziția Consiliului și va necesita discuții suplimentare la nivelul grupurilor de lucru din cadrul Consiliului.

Negocierile cu Parlamentul European vor putea demara de îndată ce Parlamentul își va stabili poziția cu privire la aceste aspecte.

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele