Plafonul de 3% din PIB – o ”dezbatere dintr-un alt secol”

49
2 minute de lectură
Sursă: Agerpres

Preşedintele francez Emmanuel Macron, care este adeptul unei politici de investiţii active în Europa, a estimat joi că regula menţinerii deficitului public al ţărilor din zona euro sub plafonul de 3% din PIB relevă o ”dezbatere dintr-un alt secol”, transmite AFP.

”Avem nevoie de mai mult expansionism, de mai multe investiţii. Europa nu poate fi singura zonă care să nu facă acest lucru”, a declarat Macron într-un interviu publicat joi de săptămânalul The Economist.

”Cred că această dezbatere privind (deficitul public de) 3% în bugetele naţionale şi 1% din bugetul european este o dezbatere dintr-un alt secol”, a declarat şeful statului francez, referindu-se la discuţiile despre nivelul contribuţiilor ţărilor UE la bugetul blocului comunitar.

Președintele francez a insistat pe necesitatea măririi eforturilor bugetare pentru a susține o creştere economică europeană mai viguroasă, punct de vedere care nu este încă susţinută de Germania.

La rândul său, Giuseppe Conte, primul ministru italian, declara în luna septembrie că este nevoie de o îmbunătăţire a Pactului de Stabilitate şi Creştere, care le impune ţărilor din zona euro ca deficitul lor bugetar să nu depăşească 3% din PIB, iar datoria lor publică să fie de cel mult 60% din PIB, în vederea susţinerii investiţiilor.

Viitorul buget multianual (2021-2027) al Uniunii Europene trebuie să concilieze ieşirea Regatului Unit, un contributor net, cu noile priorităţi – securitatea, migraţia, digitalizarea. Comisia Europeană propune fixarea contribuţiilor ţărilor membre la 1,114% din venitul naţional brut, comparativ cu 1,03% în prezent.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele