Plângere la CE contra României, pentru distrugerea pădurilor. Precedentul polonez

220
3 minute de lectură
Sursa: Facebook/Agent Green

Organizațiile de mediu Agent Green, ClientEarth și EuroNatur anunță că au înaintat o plângere oficială către Comisia Europeană împotriva autorităților din România pentru distrugerea sistematică și deliberată a pădurilor seculare din ariile naturale protejate din România, informează Mediafax.

Potrivit organizațiilor de mediu, pădurile seculare distruse din ariile naturale protejate din Români constituie două treimi din ultimele păduri naturale neatinse din Uniunea Europeană, în afara Scandinaviei.

În urma unei plângeri similare înaintate de Client Earth în anul 2018, Polonia a fost somată de Curtea Europeană de Justiție să plătească 100.000 de euro zilnic până la stoparea tăierilor din Parcul Național Bialowieza.

Organizațiile susțin că Romsilva organizează lucrări silvice în interiorul siturilor ariilor protejate Natura 2000, fără o analiză adecvată a impactului tăierilor în aceste zone unice.

În multe cazuri, evaluările relevante pentru impactul asupra mediului, care trebuie făcute în mod normal înainte de planificarea tăierii, se fac la mai mulți ani după ce tăierea a avut loc sau deloc, potrivit organizațiilor de mediu.

Agent Green precizează că s-a judecat în ultimii ani cu Romsilva, solicitând în instanțe anularea amenajamentelor silvice care au fost aplicate înainte de realizarea procedurilor de evaluare de mediu, procesele fiind încă pe rol.

“De 12 ani de când am intrat în UE se taie în arii protejate conform unor planuri de exploatare pentru care nu s-a făcut vreo evaluare de impact asupr mediului. Dar Romsilva susține că legislația din România permite acest lucru, refuzând să recunoască faptul că biodiversitatea din ariile protejate este pusă în pericol, iar Ministerul Mediului tolerează asta. Este timpul pentru Comisia Europeană să intervină “, a transmis Gabriel Păun, președinte Agent Green, potrivit comunicatului de presă remis MEDIAFAX.

“Tăierile sistematice în siturile Natura2000 fără evaluările adecvate zonelor respective reprezintă o încălcare clară a legilor UE. Această problemă este răspândită larg în România, fapt pentru care aducem acest caz în fața Comisiei Europene”, a precizat și Ewelina Tylec-Bakalarz, avocat pentru natură sălbatică, ClientEarth.

Potrivit organizațiilor de mediu Agent Green, ClientEarth și EuroNatur, Romsilva administrează 22 din cele 29 de parcuri naționale și naturale ale României.

“Dacă încălcarea normelor UE continuă fără consecințe, întreagă rețea Natura 2000 este slăbită. Drama continuă a naturiii sălbatice din România este printre cele mai grave din Europa, și în același timp cel mai puțin recunoscută”, a declarat Gabriel Schwaderer, director executiv, Euronatur.

“Cazul pădurii Bialowieza arată cât de eficientă poate fi legea Europeană în protejarea comorilor naturale ale continentului nostru. Sperăm că și în cazul pădurilor din România, Comisia Europeană va trece la fapte înainte că distrugerea acestor ecosisteme unice să devină ireversibilă”, a precizat Tylec-Bakalarz.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele