Plasamentele sigure, o altă față a încrederii

184
8 minute de lectură

Active de siguranță

A woman walks by a money exchange shop decorated with different countries currency banknotes at Central, a business district in Hong Kong, Tuesday, Aug. 6, 2019. China's yuan fell further Tuesday against the U.S. dollar, fueling fears about increasing global damage from Beijing's trade war with President Donald Trump.
Foto AP Photo/Kin Cheung

O vară neașteptat de fierbinte, cu tensiuni în piețele financiare, cu menținerea unei agende războinice în comerțul mondial, punctată de bătălii multiple, inclusiv pe teritoriul monetar și perspectiva menținerii unor rate joase ale dobânzilor de către marile bănci descrie pericolul momentului: recesiunea.

În partea a doua a lunii august, datele macroeconomice publicate indică o reducere a ritmului de creștere economică în țările dezvoltate, în general, și în Uniunea Europeană, în special, și chiar posibilitatea apariției unei recesiuni în unele țări ale Uniunii Europene (inclusiv Germania). Astfel, se observă o încetinire vizibilă și chiar intrarea în teritoriu negativ a producției industriale, indicatorii de încredere în economie ating noi minime pe acest ciclu economic, iar yield-urile obligațiunilor guvernamentale ating noi minime istorice.

În același timp, războiul comercial dintre Statele Unite și China a indus o aversiune la risc globală, iar în cazul escaladării sale, ar avea un impact substanțial în creșterea în continuare a aversiunii globale la risc, în reducerea fluxurilor financiare globale și generarea de recesiune în anumite state (în special din Uniunea Europeană).

În aceste condiții, se pune problema investițiilor în active de siguranță, care să nu piardă din valoare atunci când economiile intră în recesiune sau la nivel global se instalează o aversiune la risc.

Întrebarea e care ar fi plasamentele ce pot asigura protecție în vremuri de criză, care pot păstra sau, de ce nu, chiar mări valoarea investită în ele? Răspunsul simplu ar fi aurul și Grigorescu, cu alte cuvinte metalul galben și arta, știut fiind că banii plasați în aceste două direcții își pot conserva valoarea. Din fericire, nu sunt singurele plasamente inteligente.

Un împrumut sigur

Obligațiuni suverane emise de Statele Unite și Germania. Obligațiunile suverane ale țărilor cu rating foarte bun (AAA) oferă protecție în timpul recesiunii. Pe de o parte, generează un venit fix, iar pe de altă parte, în recesiune, ratele de dobândă se reduc, ceea ce conduce la o creștere a valorii de piață a acestor obligațiuni. Cu condiția ca prima de risc să nu crească, acest lucru întâmplându-se doar pentru obligațiunile cu rating foarte bun (AAA). În cazul recentului episod de aversiune la risc și de creștere a probabilității declanșării unei recesiuni, investitorii au mers către obligațiuni emise de guvernul Statelor Unite, ceea ce a condus la o creștere a cererii de asemenea instrumente, care a fost reflectată de evoluția randamentelor (yield-urilor) acestor instrumente. De exemplu, yield-urile obligațiunilor suverane americane cu scadență de 10 ani au mers sub 2% (minim istoric). De asemenea, s-a majorat cererea și pentru obligațiunile suverane germane (care, probabil, sunt activele denominate în euro care prezintă cel mai redus risc), efectul fiind că toată curba de randament pentru guvernul german a devenit negativă. De ce sunt considerate active de siguranță obligațiunile suverane germane? Germania, cel puțin în ultimii 20 de ani, a avut o politică fiscală sustenabilă, prudentă și anticiclică. Pe perioada de creștere economică, a înregistrat excedente bugetare (de exemplu, în prezent, excedentul bugetar este de 1,7% din PIB). Mai mult, în cazul unui scenariu extrem de criză financiară, care să ducă la dezintegrarea zonei euro, activele germane vor fi convertite din euro în mărci germane, care, după conversie, vor câștiga valoare (iar nu în drahme, pesos, pesetas etc. care, imediat după conversie, vor pierde substanțial din valoare).

Bancnota verde și monedele exotice

Trei monede, dolarul american, yenul japonez și francul elvețian, se apreciează în perioadele de recesiune sau de aversiune la risc. Francul elvețian este perceput ca fiind un activ de siguranță datorită credibilității economiei elvețiene, precum și datorită stabilității sau chiar aprecierii acestuia în perioadele de criză financiară. De exemplu, în perioada crizei datoriilor țărilor periferice ale zonei euro, francul elvețian s-a apreciat puternic, banca centrală a Elveției intervenind aproape zilnic pe piață pentru a nu permite/ limita aprecierea francului elvețian. Dolarul american și yenul japonez sunt monedele unor țări cu economie puternică și bănci centrale credibile. Mai mult, cele două țări au, probabil, cei mai mulți investitori instituționali, care investesc la nivel global. În perioadele de recesiune sau de aversiune ridicată la risc, aceștia își repatriază investițiile în țările de origine (Statele Unite, Japonia). Ca urmare, cele două monede se apreciază, iar monedele țărilor de unde sunt repatriate capitalurile (în această situație fiind, în general, țările emergente) se depreciază.

Aurul, refugiul istoric al banilor

Metalele prețioase, în general, aurul, în special sunt plasamente ideale pentru liniștea investitorilor. Datorită rarității, acestea își păstrează valoarea. Astfel, sunt o foarte bună protecție împotriva inflației și deprecierii monedelor, fenomene care sunt asociate crizelor financiare. Aurul a fost, de-a lungul istoriei, cea mai convențională formă de economisire a banilor și a fost considerată cea mai bună opțiune de investiții de către un număr imens de oameni, de la investitori experimentați până la cumpărători ocazionali. Aurul face parte dintr-o categorie de active care sunt gestionate individual, de cele mai multe ori, cum ar fi capitalurile proprii, datoriile, obiectele de artă, achiziția de bijuterii din pietre și metale prețioase. În special pentru investitorii neinstituționali aurul a fost un plasament de refugiu. În timpul ultimului război mondial, când oamenii își părăseau locuințele, forțați de bombardamente sau de frica deportării, aurul era expresia supraviețuirii și speranța ei. În timpurile actuale aurul este un refugiu din calea devalorizării monedelor lumii, spaimă provocată de frica de recesiune, la rândul ei indusă insistent de tensiunile războiului comercial sau de riscurile ascunse ale Brexitului. Atenție însă, metalele prețioase prezintă o volatilitate ridicată.

Volatile, dar utile

În situații extreme, deși sunt extrem de volatile, criptomonedele pot juca rolul de active de siguranță. În special în țările în care libertatea individuală este îngrădită (ex. Venezuela, China, Rusia). De exemplu, ca urmare a războiului comercial dintre Statele Unite și China, răspunsul Chinei a fost deprecierea cursului de schimb. Acest lucru, pe de o parte, ajută la creșterea exporturilor, însă, pe de altă parte, lovește populația care are economii în renminbi (același răspuns, de depreciere substanțială a rublei, l-a folosit și Rusia, ca ripostă la sancțiunile americane și europene cauzate de invadarea Ucrainei). În China sunt restricții la transferul liber al valutei. Cum transferul unei criptomonede nu poate fi controlat/ restricționat de autorități, criptomonedele sunt folosite pentru transferul de fonduri atunci când autoritățile impun restricții la circulația liberă a capitalului. Acest comportament al bitcoinului a fost observat în cazul știrilor privind războiul comercial: știrile care prezentau o escaladare a războiului comercial conduceau la creșterea volatilității burselor, dar și la creșterea prețului bitcoinului. De asemenea, criptomonedele pot fi un mijloc de păstrare a valorii într-o situație de hiperinflație, cum este Venezuela (situație care, de obicei, vine la pachet cu restricții de deținere a valutei sau conversia forțată, de către autorități, în moneda locală a valutei deținute de companii și populație).

În esență oricare ar fi plasamentele considerate sigure, refugiu al banilor în cazul unei crize, fie că sunt bijuterii, bonduri germane sau americane, tablori de Picasso sau monede exotice, numitorul lor comun este încrederea investitorilor că acestea își vor conserva, măcar, valoarea.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele