O platformă blockchain românească validează milioane de operațiuni pe secundă

Start-up-ul Swazm a construit un sistem de procesare si stocare, bazat pe tehnologia blockchain, care, conform creatorilor săi, a reușit să depășească problemele de scalabilitate ale rețelei Ethereum, soluție prezentă în momentul de față în peste 85% dintre aplicațiile descentralizate de pe piață.

69

Soluția Swazm nu se bazează pe POW (Proof of work) precum Ethereum, ci pe o serie de algoritmi care verifică integritatea rețelei și consistența operațiunilor conform precizărilor existente într-un comunicat de presa al companiei. În fapt, Swazm folosește o suită de algoritmi de consens, ce formează stratul de bază al rețelei și care lucrează în paralel: Proof of Storage (face dovada existenței datelor), Proof of Retrievability (face dovada integrității datelor) si Proof of Compute (face dovada realizării operațiunilor). Suprapunându-se structurii de bază a rețelei o structură de tip Proof of near verifiable computing, coordonează drepturile de citire și scriere în rețea, acționând asupra unor noduri ale rețelei.

“Istoric, POW, consensul folosit de Ethereum, a fost utilizat pentru a putea oferi încredere între membrii unei rețele de necunoscuți. Această soluție nu este însă scalabilă și determină o anume risipă de energie electrică și putere de calcul. De exemplu, la finalul anului 2018, minarea de Bitcoin era responsabilă de 0,5% din consumul global de energie. Când am creat Swazm, am dorit să oferim o soluție la cheie pentru scalarea oricărui proiect descentralizat”, decalra Vali Malinoiu, fondatorul și CEO-ul Swazm.

Planurile de viitor ale echipei Swazm implică dezvoltarea unui cadru de tip IaaS (Infrastructure as a service) pe care dezvoltatorii de aplicații distribuite să poată lansa orice fel de proiect, indiferent de limbajul de programare folosit, oferindu-se un potențial de scalare, flexibilitate și compatibilitate cross-chain nemaiîntâlnit. Pentru utilizatorii casnici un astfel de cadru le-ar oferi avantajul de a monetiza timpii morți de lucru de pe propriul laptop.

Swazm a dezvoltat mai multe tipuri de tehnologii interconectate ce își propun să ofere o soluție la cheie pentru scalarea oricărui fel de proiect descentralizat. Scopul final este dezvoltarea unei piețe digitale de putere de calcul unde fiecare resursă informatică neutilizată să poata fi pusă într-un circuit comercial pentru cei care au nevoie de astfel de resurse, la prețuri mai mici ,i cu caracteristici de performanță mai bune comparativ cu soluțiile ”cloud” tradiționale.

Start-up-ul a atras deja o investiție de 500.000 de euro si are deja primii clienti, lucrând cu companii precum Restart Energy Democracy, proiectul românesc de tranzacționare peer-to-peer a energiei.

De asemenea, recent, Swazm a semnat un parteneriat cu Maguay, producătorul român de servere care se afla pe lista furnizorilor CERN – Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare, pentru extinderea rețelei blockchain Swazm, prin utilizarea resurselor computaționale ale Maguay. Astfel, Swazm va avea la dispoziție mai multe resurse computaționale, iar Maguay va își va putea capitaliza activele deja existente, dar subutilizate, din cadrul centrelor sale de date.

“La nivel mondial, între 40% și 60% dintre resursele computaționale din data centere sunt subutilizate, iar Swazm poate să ajute aceste companii să folosească și să monetizeze resursele care nu sunt comercializate, reducând risipa de energie electrică și de putere de calcul”, declara Vali Malinoiu, CEO-ul Swazm.

„Vedem această colaborare ca o extindere firească a ariilor în care Maguay își desfășoară activitatea și inovează. Recunoașterea noastră la nivel european a fost încununata de premiul Intel primit, în cadrul CeBIT Hanovra, pentru contribuția remarcabilă adusă în educarea clienților din România în utilizarea tehnologiilor de server Intel, precum și de includerea Maguay, în 2013, în Intel Board of Advisors pe regiunea EMEA. Am fost mereu cu un pas în față și am încercat în același timp și să educăm piața, atât ca producător de hardware, dar și ca integrator de soluții IT avansate. Iar Swazm este o soluție inovatoare în care vedem mult potențial, atât din perspectiva utilizării soluției în cadrul centrelor de date proprii, cât și a integrării ei în proiecte interesante.” a declarat Eduard Pughin, General Manager, Maguay Computers.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele