Poarta spre Sahara

Tunisia este un loc plin de istorie și de provocări, dar poate oferi și o vacanță relaxantă

39
5 minute de lectură

Când vorbim despre Africa de Nord, de obicei ne gândim la tulburări și tensiuni, ceea ce nu se leagă cu turism. Şi, într-adevăr, în Libia de ani buni continuă războiul civil, iar în Algeria, din februarie sunt proteste pentru schimbarea sistemului. Dar între cele două țări este cuibărită Tunisia – o insulă a liniștii și un loc unic din regiune.

        Încă după ce şi-a declarat independența față de Franța, țara a ales o cale de dezvoltare seculară și reușește cumva să se mențină pe aceasta, deși 97% din populație este musulmană. Nu există impunere de credințe religioase sau semne de intoleranță. Democratizarea a ajuns până acolo încât prostituția este legitimată, iar în cadrul guvernului există şi un minister al femeilor. Desigur, există şi conceptele tradiționale arabe, care însă sunt voluntare și neostentative. Datorită acestei combinaţii unice, turismul este bine dezvoltat în fosta colonie franceză.

        Majoritatea oamenilor au auzit despre Cartagina, care în prezent este o suburbie a capitalei Tunisiei. Orașul antic este situat în partea de est a lacului Tunis, chiar vizavi de centrul capitalei. Conform legendelor romane, Cartagina a fost înființată în 814 î.Hr. și s-a dezvoltat atât de mult, încât a devenit o forță de bază în Mediterana. Rivalitatea între Cartagina, Siracusa și Roma a dus la mai multe războaie. În 146 î.Hr., Cartagina a fost distrusă de romani, însă ei au reconstruit orașul și acesta a devenit unul dintre cele mai importante trei orașe din imperiu. Cartagina și-a menținut poziția de urbe importantă până la cucerirea ei de către musulmani, când a fost distrusă pentru a doua oară. Ruinele ei sunt incluse în lista patrimoniului mondial UNESCO. Din păcate, despre Cartagina se găsește mai mult de citit decât de văzut, pentru că în prezent s-au păstrat foarte puține ruine. Capitala, cu același nume, a Tunisiei este un oraș complet modern, dar are și o fermecătoare Medina (orașul vechi) care și-a păstrat farmecul arab. De asemenea, este aproape de orașul Sabu Bu Said, unde o interdicție din secolul trecut a contribuit pentru păstrarea arhitecturii originale care prin frumusețea ei vă va tăia răsuflarea. Contrastul dintre casele albe și elementele decorative albastre, împreună cu bougainville-ile de un mov aprins, creează o atmosferă incredibilă. În Tunisia, pe lângă Cartagina, există și alte numeroase vestigii romane. Poate cel mai cunoscut este Dougga – orașul care se înalţă deasupra peisajelor de lanuri cu grâu. În vila Bulla Regia, există etaje subterane care salvează de căldură – o șansă rară de a vizita o încăpere romană autentică. O mare parte din coasta mediteraneeană a Tunisiei cu o lungime de 1 400 km o reprezintă plajele cu nisip alb, unele dintre ele fiind pur și simplu fantastice. Vorbind despre turismul maritim, Tunisia oferă trei stațiuni principale. Hammamet Green Resort este potrivit pentru o vacanță de familie mai relaxată. La polul opus se află Sousse – al treilea oraș ca mărime din Tunisia. Este o stațiune turistică zgomotoasă, care este recomandată turiștilor în căutare de viață de noapte activă și de activități sportive. Mahdia este o zonă turistică nouă, cu hoteluri de înaltă categorie, dar nu este destul de dinamică. Chiar, unii se şi plâng că acolo nu este altceva nimic de făcut, decât să stai la hotel și să mergi la plajă.

           Ceea ce pentru nimic în lume nu trebuie ratat în Tunisia este o vizită în Sahara. Unii spun că deșertul african începe din această țară. Cea mai bună experiență o veți trăi dacă faceți o excursie cu autocarul de minimum două zile, excursii care se organizează pe un traseu de 1 000 de kilometri. Îndepărtarea treptată de civilizație începe cu o vizită în El Djem, unde se află un imens amfiteatru de 35 000 de locuri şi unde a fost filmată o parte din filmul „Gladiatorul”. Următoarea oprire va fi Oaza Gabes, unde, cel mai probabil, veți gusta suc de palmier. Matmata este un alt sat tunisian celebru de-a lungul traseului, devenit faimos ca locul de naștere al lui Luke Skywalker, deoarece o parte a serialului a fost filmată acolo, iar localnicii locuiesc încă în case subterane săpate în stânci. Unele dintre ele sunt adaptate pentru hoteluri și se poate sta în ele. Următoarea oprire este orașul Douz, care se numește „poarta către deșert”, unde puteți cumpăra trandafiri de deșert. Intrând în adevăratul deșert, veți fi uimiți de lacul sărat secat, Shot El Djerid, care de departe pare acoperit de zăpadă. Se consideră că aici este cel mai probabil să puteţi vedea un miraj de deșert. Însă una dintre cele mai mari oaze din lume, Tozeur, unde veţi vedea sute de mii de palmieri crescând în mijlocul deșertului, nu este rodul imaginaţiei. Desigur, diverșii organizatori oferă şi rute de câteva ore prin dune cu jeep-uri sau cu ATV-uri, dacă sunteţi adepţii senzaţiilor tari. Dacă nu vă atrag tranzițiile extreme, puteţi oricând să vă îndreptaţi spre tradiţie şi să mergeţi călare pe o camilă.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele