Poliția română de Frontieră confirmă incidentul în care a fost implicată o navă turcă de pescuit

58
3 minute de lectură

Polițiștii de frontieră constănțeni au folosit muniție neletală în tentativa de capturare a unui pescador turcesc, precizează Garda de Coastă, după ce 3 cetăţeni turci ar fi fost răniţi când o navă a Poliţiei de Frontieră din România a deschis focul spre o ambarcaţiune de pescuit din Turcia, informează Mediafax.

Potrivit reprezentanților Gărzii de Coastă, în timpul acțiunii de capturare a pescadorului turcesc, polițiștii de frontieră români au folosit gradual armamentul din dotare, „în condiţiile legii“.

Polițiștii de frontieră precizează că spre pescador s-a tras numai cu muniție neletală, adică numai cu gloanțe de cauciuc, neavând informații că în urma acestei acțiuni ar fi rezultat răniți la bordul pescadorului.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Garda de Coastă, în urmă cu o săptămână, nava de pescuit „Ostik Senol“, sub pavilion turcesc, despre care existau indicii că desfășoară activități ilegale de pescuit, a fost depistată de o navă a Poliţiei de Frontieră din România la aproximativ 65 de mile marine Est de Constanta, în zona economică exclusivă a României.

Vasul turcesc nu a oprit la somațiile legale ale navei Poliției de Frontieră și, drept urmare, s-a acționat pentru oprirea și controlul acestuia.

„Întrucât acesta nu s-a conformat somațiilor legale efectuate prin toate mijloacele radio-electronice, acustice și optico-vizuale, poliţiştii de frontieră au folosit gradual armamentul individual şi de la bordul navei, efectuând foc de avertisment, în condiţiile legii. Poliția de Frontieră nu a procedat în forță la abordarea pescadorului sau la lovirea aparatului propulsor prin executarea focului în plin, pentru a nu pune în pericol vieți omenești. Acțiunile desfășurate de Poliția de Frontieră au fost în concordanță cu valorile morale ale Uniunii Europene“, se precizează în comunicatul Gărzii de Coastă.

Pentru sancționarea marinarilor turci, Poliția de Frontieră a cooperat cu Garda de Coastă din Turcia, informând-o permanent despre situația existentă.

„Garda de Coastă a Republicii Turcia a întreprins măsuri pentru interceptarea navei de pescuit, identificând-o în data de 20.02.2019, în Portul Istinye/Istanbul. Autoritățile Republicii Turcia au informat Poliția de Frontieră cu privire la faptul că au sancționat administrativ echipajul navei „Ostik Senol“ pentru trecerea ilegală a frontierei și au sesizat autoritățile portuare din Istanbul cu privire la lipsa documentelor și a autorizațiilor legale ale pescadorului“, se arată în comunicat.

Nava „Ostik Senol“ a fost implicată și în anii anteriori în activități infracționale, cercetările fiind făcute sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța. Numai în cursul anului trecut, nava turcească a fost depistată de două ori în zona economică exclusivă a României.

Surse citate de cotidianul turc Hurriyet şi de agenţia de presă DHA susțineau că trei cetăţeni turci au fost răniţi după ce o navă a Poliţiei de Frontieră din România a deschis focul spre o ambarcaţiune de pescuit din Turcia, în Marea Neagră.

Incidentul a avut loc la 20 februarie, dar a fost dezvăluit abia ieri.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele