Summitul Donald Trump – Kim Jong-Un a debutat cu un dineu

54
2 minute de lectură

Președintele american, Donald Trump, și Kim Jong-Un, liderul Coreei de Nord, s-au întâlnit astăzi la Hanoi, aceasta fiind prima dată când cei doi lideri se întâlnesc după summitul de la Singapore, din iunie 2018.

„Primul summit a fost un real succes […] Cred că acesta va fi la fel sau chiar mai de succes decât primul“, i-a spus Trump lui Kim Jong-Un.

Cei doi lideri au avut o primă întâlnire pentru stabilirea unui parcurs în vederea denuclearizării Peninsulei Coreea, după care au cinat la hotelul de cinci stele Metropole, din capitala vietnameză.

Înainte de întâlnirea cu liderul nord-coreean, președintele Trump a avut întrevederi cu premierul vietnamez și alți politicieni locali.

Casa Albă a interzis accesul mai multor jurnaliști la dineul oficial, după ce doi reporteri au adresat pe un ton ridicat mai multe întrebări liderului american, informează The Independent.

Patru reporteri, de la agențiile Reuters, Bloomberg și The Associated Press, au fost excluși de la dineu, Casa Albă motivând că decizia are legătură cu „natura sensibilă a întâlnirilor“.

Joi sunt programate mai multe reuniuni între Trump și Kim, în cursul cărora cei doi lideri vor continua negocierile pe tema denuclearizării Peninsulei Coreea.

Într-o postare pe Twitter, președintele Trump a lăudat astăzi economia Vietnamului. „Vietnamul se bucură de bunăstare precum puține alte țări. Așa ar fi și în Coreea de Nord, iar acest lucru se va întâmpla foarte rapid, dacă ar accepta denuclearizarea. Potențialul este excelent“, a dat asigurări Trump.

Elementul central al discuțiilor va fi definirea termenului „denuclearizare“ în contextul Peninsulei Coreea, potrivit unor oficiali americani, citați de USA Today.

Statele Unite definesc termenul prin eliminarea tuturor programelor militare nucleare ale Coreei de Nord, în timp ce Phenianul consideră că prin denuclearizarea Peninsulei se înțelege eliminarea întregului arsenal nuclear, inclusiv cel instalat de Statele Unite în Coreea de Sud.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele