Politicienii au provocat o criză bursieră mai brutală ca cea din 2008

76
9 minute de lectură

Bursa de Valori București (BVB) a încheiat anul trecut cu o scădere de 4,77% a indicelui BET,  principalul indice al pieței de capital locale care include cele mai tranzacționate 15 companii.

„Trendul puternic descrescător a fost declanșat pe 19 decembrie 2018, când au apărut informații referitoare la taxarea suplimentară pe sectoarele bancar, energie și telecomunicații, și modificarea Pilonului II (de pensii, n.r.), moment în care indicele de referință BET a scăzut cu 11,21%, ștergând într-o singură zi toată creșterea înregistrată până atunci în întregul an 2018 de piața de capital locală”, arătau oficialii BVB, într-un comunicat de presă. Între valorile existente anterior acestei date, respectiv 18 decembrie, și ultima ședință de tranzacționare din 2018, respectiv 31 decembrie, indicele principal al pieței de capital înregistra o scădere de 12%.

OUG 114, un cataclism de 10 ori mai puternic decât căderea Lehmann Brothers

Putem spune că adoptarea OUG 114/2018 a avut un efect cataclismic pentru piața bursieră românească. Prin comparație, la o săptămână de la anunțarea falimentului băncii de investiții Lehman Brothers, principalul indice al bursei de la București înregistra o scădere de doar 1,27%, adică un efect de 10 ori mai mic decât cel avut de anunțarea ordonanței 114/2018.

În cea mai dezastruoasă zi a anului 2018 pentru activitatea bursei bucureștene, 19 decembrie 2018, indicele principal BET a avut o scădere de 11,21%, fiind cea mai mare depreciere a acestui indice, într-o singură zi, din 2009 încoace (este a doua cea mai mare contracție dintr-o singură zi din istoria BVB). Doar pe 7 ianuarie 2009, când ne aflam în plină criză financiară globală, bursa închidea cu o depreciere de 12,29% pe indicele principal. La finalul ședinței de tranzacționare din 19 decembrie 2018, indicele BET-XT înregistra o scădere de 10,71%, BET-NG de 9,93%, BET-BK de 10,95%, BET-FI de 5,69%. Capitalizarea bursieră a BVB suferea o corecție de 3,2 miliarde de euro doar pe 19 decembrie 2018, pentru ca în următoarele două zile indicatorul menționat să mai piardă alte 1,9 miliarde de euro. Banca Transilvania (cea mai tranzacționată acțiune a bursei de la București), pierdea 19,91% din capitalizarea sa bursieră, BRD -16,62%, OMV Petrom -19,97%, Transgaz -9,64%, Romgaz -9%, Electrica -10,09%,Transelectrica -8,77%, Digi -7,69%. Ordonanța făcea valuri și pe bursa de la Viena unde, pe 19  decembrie 2018, două bănci austriece cu o prezență importantă în România, Erste și Raiffeisen, au suferit și ele corecții de -8,8% și respectiv -5,4%.

Amplitudinea căderii bursei de la București este și mai mare dacă ne raportăm la faptul că în aprilie 2018 indicele BET ajungea la maximul ultimilor 10 ani, scăderea fiind în acest caz de circa 20% față de respectivul nivel atins la acel moment.

În 2018, cele mai tranzacționate acţiuni au fost cele ale Băncii Transilvania, valoarea tranzacţiilor situându-se la 467,43 milioane de lei, în condițiile unei scăderi de 15,76% a respectivului titlu, pentru tot anul 2018. Pe locul al doilea s-au clasat titlurile BRD-Groupe Societe Generale, cu tranzacții de 155,73 milioane de lei, în timp ce acţiunile băncii au scăzut anul trecut cu 18,92%. Titlurile Romgaz au ocupat locul al treilea în topul celor mai tranzacționate acțiuni, cu o valoare de 133,12 milioane de lei, urmate de cele ale OMV Petrom, cu 105,73 milioane de lei, şi de Fondul Proprietatea, cu 71,08 milioane de lei, în condițiile în care și aceste acțiuni au cunoscut deprecieri de 19,52%, 22,78% și, respectiv, 6,16%.

Reculul a continuat și în prima lună a anului 2019

Ulterior, în luna ianuarie a acestui an, Bursa de Valori București (BVB) și-a continuat declinul, pe 14 ianuarie înregistrându-se minimul anului 2019, când indicele BET înregistra o scădere de 6,1%, față de ultima zi a anului precedent. Deși după acest moment Bursa a început să crească, în ultima zi a lunii ianuarie aceasta înregistra scăderi pentru toți indicii săi, cu excepția indicelui BET-NG, care include companiile din sectorul energetic și al utilităților și care a crescut cu 2,44%. Astfel, la finalul lunii ianuarie, indicele BET a scăzut cu 5,8%, evoluție similară cu cea raportată de BET-TR, indicele care include și dividendele oferite de companiile din BET. La nivelul Uniunii Europene, din rândul indicilor principali, doar piața de capital din Cipru a avut o scădere mai mare, respectiv de 7,5%.

„Pentru piața locală, trendul descrescător de la începutul acestui an a reprezentat continuarea declinului din a doua jumătate a lunii decembrie a anului trecut, când au apărut informații referitoare la taxarea suplimentară pe sectoarele bancar, energie și telecomunicații, precum și modificarea Pilonului II, moment în care indicele de referință BET a scăzut cu 11,21%, ștergând într-o singură zi toată creșterea înregistrată până atunci în tot anul 2018 de piața de capital locală”, se arăta într-un comunicat al BVB făcut public la jumătatea lunii februarie.

Capitalizarea bursieră a companiilor românești a scăzut la 17,2 miliarde de euro la finalul lunii ianuarie, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piața reglementată a BVB a fost de 30,6 miliarde de euro, în ultima ședință de tranzacționare din ianuarie 2019.

OMV Petrom, Romgaz și Banca Transilvania erau la finele lunii ianuarie din 2019 companiile cu cea mai mare capitalizare bursieră de la BVB, contabilizând o valoare cumulată de 36,6 miliarde de lei, în scădere cu 11% comparativ cu ianuarie 2018, conform datelor BVB. Dintre cele mai mari cinci companii listate la Bursa de Valori București, doar Petrom a înregistrat o creștere a capitalizării sale în ianuarie 2019, comparativ cu prima lună din anul precedent (+5%, de la 17,4 miliarde de lei, la 18,2 miliarde de lei). Cel mai abrupt declin al valorii de piață pentru aceeași perioadă de referință a fost al Băncii Transilvania (- 27%).

Revenire în februarie

În luna februarie însă, indicii BVB au revenit pe creștere. Pe 18 februarie 2019, indicele principal BET a atins maximul din acest an, ajungând la o valoare de 7.764 de puncte, în creștere cu 5,15% față de începutul anului, potrivit datelor BVB. Pentru a ajunge la nivelul de dinainte de OUG 114, indicele are nevoie de încă 8,4% creștere a valorii atinse la 18 februarie.

Revenirea Bursei din această lună ar putea fi pusă în principal pe seama poticnelilor legate de punerea în aplicare a OUG 114/2018. Astfel, lipsa veniturilor generate de taxa pe activele băncilor din bugetul aferent anului 2019, abia adoptat de Parlament, și declarațiile din presa străină ale lui Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului, cu privire la faptul că „guvernul nu este interesat de veniturile din aceasta taxă, ci de scăderea dobânzilor”, au determinat, spre exemplu, o spectaculoasă apreciere, cu 20% a acțiunilor Băncii Transilvania, și au adus indicelui principal cea mai bună săptămână (11-15 februarie) din 2010 încoace, cu un plus de 7,5%.

Ulterior însă, în 18 februarie, acțiunile bancare de la București au înregistrat scăderi de 5,7% în cazul Băncii Transilvania și de 4,2% în cazul BRD, urmare a unor noi declarații ale aceluiași personaj, la o emisiune televizată de duminică, 17 februarie, prin care acesta arăta că taxa asupra activelor bancare va fi în continuare aplicată (deși între timp a fost făcută publică și o notificare Băncii Centrale Europene care ar putea fi primul pas pentru inițierea unei proceduri de infringement împotriva României pentru OUG 114/2018).

În acest context, declarațiile consilierului Vâlcov frizează fie inconștiența cu privire la gravitatea lor, fie necunoașterea gravă a legislației europene, cu care prevederile OUG 114/2018 se dovedesc a fi în conflict. Există și o a treia posibilitate, invocată de tot mai mulți brokeri din piața de capital, care vorbesc de o manipulare a pieței. „Teodorovici și Vâlcov fac afirmații fără a avea un calcul de impact, iar acest lucru înseamnă manipulare, în condițiile în care se discută de promovarea bursei românești la statutul de piață emergentă. Vin Teodorovici și Vâlcov și ne omoară pe noi, ca brokeri. Eu ce să le mai spun clienților?”, declara un broker pentru cotidianul financiar ZF.

De altfel, Autoritatea de Supraveghere Financiară are în curs o anchetă în acest sens, pentru a vedea dacă piața a fost într-adevăr manipulată.

Anul 2019 ar putea veni cu o îmbunătățire de statut

Bursa de Valori București are în prezent statutul de piață de frontieră și ar putea ca în acest să primească statutul de piață emergentă. „Avem șanse chiar anul acesta să trecem la statutul de piață secundară emergentă. Revizuirea făcută în septembrie 2018 a constatat că am îndeplinit criteriile, inclusiv lichiditatea. Trebuie să menținem criteriile încă un an, pentru a se vedea că ne putem menține. Deci avem șanse să fim up-gradați la statutul de piață emergentă”, declara recent Adrian Tănase, CEO BVB, în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2019. Totuși, unul dintre epidoadele așteptate de vreo șase ani, listarea companiei Hidroelectrica la BVB, întârzie să se producă. Această amânare, de care depinde lichiditatea Bursei și adâncimea ei, ar putea întârzia saltul pieței de capital românești către statutul dorit.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele