Polonia: Judecători vs. Guvern

Guvernul polonez a adoptat o legislaţie prin care doreşte să îi înlocuiască pe judecătorii din perioada comunistă, să lupte împotriva corupţiei şi să mărească eficienţa Curţii. Uniunea Europeană l-a dat în judecată pentru "subminarea sistemului judiciar".

70
1 minut de lectură

Şefa Curţii Supreme din Polonia, Malgorzata Gersdorf, a anunţat că va contesta o lege controversată care îi obligă pe ea şi pe zeci de alţi judecători să se pensioneze mai devreme.

Judecătoarei i s-a spus să se retragă de marţi, în acord cu noua lege, dar un purtător de cuvânt al Curţii Supreme a spus că miercuri ea va veni ca de obicei la serviciu.

Anterior, Malgorzata Gersdorf a calificat legea care îi obligă pe judecători să se pensioneze la 65 în loc de 70 de ani drept “o epurare”.

Prin aplicarea legii, aproximativ 40% din judecători Curţii Supreme ar trebui să iasă la pensie.

Guvernul spune că prin adoptarea noii legislaţii, doreşte să îi înlocuiască pe judecătorii din perioada comunistă, să lupte împotriva corupţiei şi să mărească eficienţa Curţii.

Uniunea Europeană a anunţat luni că a lansat o procedură în justiţie împotriva guvernului de dreapta polonez, care prin măsurile luate ar prejudicia independenţa sistemului judiciar.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele