Populația din sudul și estul UE, mai preocupată de emigrație decât de imigrație

53
2 minute de lectură

Emigrația este un factor mult mai mare de preocupare decât imigrația pentru cetățenii din România și alte cinci state din sudul și estul Uniunii Europene, în condițiile regresului demografic din aceste aceste țări, indică un studiu realizat de Consiliul European pentru Relații internaționale.

Pe de altă parte, în nordul și vestul Europei, populația este mult mai preocupată de imigrație decât de emigrație, potrivit studiului efectuat de institutul de cercetare paneuropean, informează Mediafax.

Cel mai dramatic declin demografic se înregistrează în România, unde populația a scăzut cu aproape 10% în ultimul deceniu, în contextul unui exod al tinerilor, care au plecat la muncă în vestul Europei.

Situația economică este cel mai important factor de preocupare în Italia, România și Grecia. Totodată, corupția este o altă temă majoră pentru peste 50% din respondenții din România și alte șase state UE (Ungaria, Italia, Polonia, Spania, Grecia și Slovacia).

Studiul a mai indicat că peste 50% dintre spanioli, greci și italieni, dar și 34% dintre români, consideră că autoritățile ar trebui să interzică compatrioților lor să părăsească țara pentru perioade mai lungi de timp.

În aproape toate statele incluse în studiu, majoritatea populației a fost de părere că protecția mediului ar trebui să fie o prioritate, chiar în detrimentul creșterii economice, 64% din respondenții din România fiind de acord cu această idee.

Radicalismul islamic continuă să rămână un factor de preocupare, temerile în această privință fiind mai accentuate în țări ca Belgia, Franța și Olanda decât în estul Europei, indică rezultatele studiului.

Efectuat în 14 state europene, studiul a fost realizat pentru a stabili principalele chestiuni care îi preocupă pe cetățenii Uniunii Europene înaintea alegerilor europarlamentare din 26 mai.

Sondajul pe care se bazează studiul a fost realizat de YouGov pe un eșantion de aproape 50.000 de persoane din 14 state europene.

„Rezultatele acestui sondaj ar trebui să îi încurajeze pe pro-europeni, și să arate că încă sunt voturi ce pot fi câștigate pe teme majore, cum ar fi schimbările climatice, sistemul medical, locuințe sau nivelul de trai“, a comentat Mark Leonard, directorul Consiliului European pentru Relații internaționale.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele