Premierul Japoniei l-a nominalizat pe Trump la premiul Nobel pentru Pace, la cererea SUA

39
1 minut de lectură

Premierul Japoniei, Shinzo Abe (foto dreapta), l-a nominalizat pe președintele american, Donald Trump (foto stânga), la premiul Nobel pentru Pace, în urma unei cereri „informale“ din partea Statelor Unite, relatează cotidianul Asahi, citând o sursă guvernamentală niponă.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a dezvăluit vineri că premierul Japoniei, Shinzo Abe, l-a nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace în legătura cu inițierea dialogului cu Coreea de Nord, informează Mediafax.

Premierul „mi-a dat o copie a unei frumoase scrisori pe care a trimis-o celor care decernează un lucru numit Premiul Nobel“, a declarat Trump într-o conferință de presă.

Potrivit sursei guvernamentale, Administrația SUA a solicitat, în mod „informal“ Japoniei să-l nominalizeze pe Trump, după summitul istoric de la Singapore, din iunie, atunci când președintele american s-a întâlnit cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un. Cu ocazia summitului, liderii de la Washington și Phenian au anunţat angajamentul denuclearizării Peninsulei Coreea. Până de curând, cele două părţi se ameninţau reciproc cu distrugerea, iar cei doi lideri de stat își aruncau unul altuia invective. Totuşi, specialiştii în relaţii internaţionale avertizează că întâlnirea de la Singapore a generat doar rezultate simbolice, însă nimic concret.

Interpelat de membrii legislativului de la Tokyo, Abe a refuzat să comenteze subiectul, relatează postul ABC News.

Termenul limită pentru nominalizarea candidaților la Premiu Nobel pentru Pace este 1 februarie. Profesori universitari și membrii ai parlamentului din fiecare țară, precum și foștii laureați ai premiului Nobel, pot să recomande candidați.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele