Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretele pentru numirea în funcție a procurorului general, procurorul șef al DNa și al DIICOT.
Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele a emis următoarele:
Decret pentru numirea în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a doamnei Gabriela Scutea, pe o perioadă de 3 ani;
Decret pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție a domnului Crin-Nicu Bologa, pe o perioadă de 3 ani;
Decret pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a doamnei Elena-Giorgiana Hosu, pe o perioadă de 3 ani.
Gabriela Scutea și Georgiana Hosu au primit avize negative din partea CSM.
Referitor la acest aspect, ministrul interimar al Justiției, Cătălin Predoiu, declara la audierea din Parlament: „Eu cred în procurorii pe care i-am propus şi o să îi apăr după ce se închide procedura, indiferent cum se va închide procedura. O să spun şi eu atunci câteva puncte de vedere, inclusiv cu privire la acest aviz, dar nu o fac acum pentru că respect Consiliul, respect procedura, aştept să decidă domnul preşedinte”.
Imediat după ce președintele a semnat decretele, premierul a declarat că nu este prima dată când se fac numiri fără avizul CSM. „Am să va dau un singur exemplu, doamna Laura Codruța Kovesi a primit aviz negativ și atunci când a fost propusă Procuror General și când a fost propusă la primul aviz procuror șef DNA. Este o procedură. Avizul CSM a fost acordat. CSM este practic instiuția, conform Constiuției, care este implicată în această procedură. Eu consider că propunerile sunt corecte, sunt rezultatul unui proces de selecție obiectiv, unde nu a existat niciun partizanat. Oricine a vrut să candideze, a putut să candideze, selecția s-a făcut pe baza unor criterii obiective, iar numirea lor în funcție pune capăt unor interimate prelungite care au afectat negativ funcționarea instituțiilor din cadrul Ministerului Public. Am încredere că cei numiți, deși nu am fost implicat în niciun fel în această procedură, își vor face treaba”, a afirmat Orban.
În 2018, în MCV experții europeni recomandau României „respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la numirea în posturi de conducere a procurorilor sau la revocarea procurorilor care ocupă posturi de conducere, până la instituirea unui nou cadru legislativ în conformitate cu recomandarea 1 formulată în ianuarie 2017”