Preşedintele Austriei critică propunerile guvernului privind acordarea azilului în UE

"Oricine ar veni la noi în ţară şi ar cere azil ar trebui lăsat să facă această solicitare", a spus Van der Bellen într-un interviu într-un ziar austriac citat de AFP.

93
2 minute de lectură

Preşedintele Austriei Alexander Van der Bellen a criticat propunerile guvernului de la Viena privind acordarea azilului în ţările europene.

“Oricine ar veni la noi în ţară şi ar cere azil ar trebui lăsat să facă această solicitare”, a spus Van der Bellen într-un interviu într-un ziar austriac citat de AFP, adăugând că persoanele persecutate au dreptul la protecţie în baza Convenţiei de la Geneva.

Guvernul conservator de extremă dreaptă din Austria foloseşte poziţia actuală de deţinător al preşedinţiei UE pentru a-şi imprima poziţia dură în privinţa imigraţiei şi a azilului, formând o controversată “axă a voinţei” cu reprezentanţii guvernamentali de aceeaşi orientare de la Berlin şi Roma, mai scrie AFP.

Afirmând că problema imigraţiei este “importantă”, Van der Bellen a adăugat: “Pe moment, numărul celor ce solicită azil a scăzut semnificativ, situaţia e sub control”.

Cât despre eventualitatea construirii unor “centre de triere” în nordul Africii, Van der Bellen a spus că vede “multe întrebări fără răspunsuri”.

“Cel mai important, nicio ţară nu a zis că vrea să le găzduiască. Ar trebui să ne concentrăm pe motivele pentru care oamenii vor să emigreze”, a continuat el.

Preşedintele austriac şi-a exprimat de asemenea scepticismul privind capacitatea armatei austriece de a îndeplini misiuni în nordul Africii în cadrul acţiunilor agenţiei UE pentru graniţe Frontex, aşa cum sugeraseră ministrul de interne Herbert Kickl şi cel al apărării Mario Kunasek, amândoi de la formaţiunea de extremă dreaptă FPOe.

Van der Bellen a vorbit de asemenea împotriva eventualei incriminări a celor ce îi salvează pe imigranţi de la înec, în Mediterana.

“Când auzim de cineva care salvează un copil din Dunăre, îl lăudăm ca pe un erou. Când aceeaşi persoană salvează un copil din Mediterana, nu ar trebui să o târâm în faţa tribunalului”, a mai spus el.

Funcţia de preşedinte al Austriei este mai mult decorativă, dar Van der Bellen a luat poziţie critică împotriva mai multor acţiuni ale guvernului de când a preluat mandatul, la sfârşitul anului trecut.

Van der Bellen este fostul şef al partidului Verzilor. El l-a învins în alegerile din 2016 pe candidatul de extremă dreaptă Norbert Hofer.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele