Preşedintele Klaus Iohannis, primit la Tokyo de premierul japonez Shinzo Abe

93
2 minute de lectură
Foto: Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită în Japonia, a fost primit luni, la Palatul Akasaka-Geihinkan, de prim-ministrul nipon Shinzo Abe, transmite Agerpres. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, discuţiile vor viza Parteneriatul strategic dintre România şi Japonia.

Şeful statului va participa marţi la ceremonia de întronare a împăratului Naruhito. În acest context, Klaus Iohannis va avea, tot luni, o întrevedere cu preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto.

În 2018, Shinzo Abe a efectuat o vizită în România, aceasta fiind prima vizită a unui premier japonez în ţara noastră, dar premierul nipon a fost nevoit să se plimbe prin Muzeul Satului, după ce Mihai Tudose a demisionat din funcția de prim-ministru şi a refuzat să asigure interimatul. Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit atunci, la Palatul Cotroceni, pe premierul Shinzo Abe.

Șeful statului român se află în perioada 21-22 octombrie la Tokyo, cu ocazia participării la ceremonia de întronare a Majestății Sale Împăratul Naruhito al Japoniei, precizează Administrația Prezidențială într-un comunicat.

„În marja participării la acest eveniment, Președintele României va avea o serie de întrevederi bilaterale, detalii despre acestea urmând să fie comunicate ulterior”, precizează sursa citată.

Împăratul Naruhito, al 126-lea monarh nipon într-o linie dinastică neîntreruptă, și-a preluat prerogativele imperiale la data de 1 mai 2019, ulterior deciziei de a abdica asumate de către Majestatea Sa Akihito, Împăratul Emerit al Japoniei.

Ceremonia de întronare va reprezenta și transferul oficial către perioada domniei Împăratului Naruhito, intitulată Era Reiwa („de aleasă armonie”), care succede Erei Heisei (1989-2019), asociată perioadei de domnie a Împăratului Emerit, Majestatea Sa Akihito.■

1 COMENTARIU

 1. Să jignești Japonia, această extraordinară țară, respectată de toată lumea civilizată, e o mârlănie fără seamă !
  Incalificabila jignire îi aparține, în totalitate, derbedeului care spală autobuzele penitenciarului.
  D-l președinte Iohannis a dat explicațiile necesare, și a prezentat scuzele obligatorii.
  D-l prim ministru Shinzo Abe le-a acceptat (desigur, în prealabil, fusese bine informat, dacă nu cumva primise scuze prezidențiale, tot atunci).
  Mulțumim, Japonia ! Mulțumim, d-le Prim Ministru ! Bravo, România ! Bravo, d-le Președinte !
  Am răsuflat ușurați pentru ștergerea rușinii, grea, îndurată, și suntem mândri pentru prezent.

  Știrea invitării președintelui nostru la Ceremonia de întronare a noului Împărat al Japoniei, Naruhito, și a lansării Parteneriatului Strategic, la 100 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale, azi, 22 octombrie,
  https://www.caleaeuropeana.ro/klaus-iohannis-si-shinzo-abe-anunt-de-la-tokyo-parteneriatul-strategic-dintre-romania-si-japonia-va-fi-lansat-in-2021-la-100-de-ani-de-la-stabilirea-relatiilor-diplomatice/
  m-au impresionat.

  Ca urmare a bine-cunoscutelor amenințări, venite din partea Chinei, Koreei de Nord și Rusiei, de curând, după ezitări care au durat ani, pașnica Japonia s-a văzut silită să se înarmeze “semnificativ”, alocând un… minuscul 1% din PIB. Dar care, la puterea economică, enormă, a Japoniei (PIB – 5750 miliarde de dolari), este foarte mare. Achizițiile Japoniei sunt cele mai performante din lume. Printre altele, operează deja un număr de cel puțin 5 fregate, dotate cu sistemul antirachetă Aegis BMD (naval), similar cu Aegis Ashore (terestru), operațional la Deveselu (România).
  Și pe aceste teme, Prim Ministrul Japoniei are ce discuta cu Președintele Româniai (și Președinte al CSAT).

  Japonia este unul din cei mai apropiați aliați ai Statelor Unite. Alături de Statele Unite, Koreea de Sud, Australia, și alte câteva țări care nu sunt de neglijat (Filipine, Singapore, Vietnam), Japonia își aduce contribuția la menținerea stabilității în uriașa zonă geografică Asia-Pacific, amenințată de cele trei țări de mai sus.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele