Revoltă în Chile. Pinera: Suntem în război împotriva unui duşman neînduplecat

52
2 minute de lectură

Chile este „în război”, a afirmat preşedintele Sebastian Pinera, a cărui ţară este zguduită de trei zile de revolte şi jafuri care au făcut şapte morţi, cea mai gravă explozie socială din ultimele decenii, notează AFP, preluat de Agerpres.

Pentru a doua noapte consecutiv, o măsură de stare de asediu a fost decretată la Santiago de Chile între orele 19.00 şi 06.00 (22.00-09.00 GMT). Starea de urgenţă este, de asemenea, în vigoare în mai multe regiuni, printre care capitala cu şapte milioane de locuitori. Măsura a fost extinsă duminică seară în mai multe oraşe mari din sudul şi nordul ţării.

„Suntem în război împotriva unui duşman puternic, neînduplecat, care nu respectă nimic şi pe nimeni şi care este pregătit să recurgă la violenţe şi delincvenţă fără nicio limită”, a declarat presei preşedintele Pinera.

Generalul Javier Iturriaga, însărcinat vineri cu siguranţa publică de şeful statului, i-a îndemnat la rândul său pe locuitori să rămână „calmi” şi să nu îşi părăsească locuinţa.

Revoltele au continuat duminică. Între manifestanţi şi poliţie au avut loc altercaţii după-amiază în centrul capitalei, în timp ce în mai multe locuri din Santiago de Chile s-au înregistrat jafuri.

Astfel, cinci persoane şi-au pierdut viaţa în incendiul unei fabrici de îmbrăcăminte devastată de protestatari. „Cinci corpuri au fost găsite în interiorul fabricii din cauza incendiului”, în nordul capitalei, a făcut cunoscut presei locale comandantul pompierilor din Santiago de Chile, Diego Velasquez.

Două persoane au murit în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică în incendiul unui supermagazin de asemenea jefuit de manifestanţi în sudul capitalei, iar a treia a fost rănită, cu arsuri „pe 75% din suprafaţa” corpului, potrivit autorităţilor, citate de Agerpres. ■

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele