Prima reducere …

20
1 minut de lectură
BNR. Foto Bogdan Cristel

Deficitul comercial a consemnat în luna noiembrie prima reducere din anul 2019 (cu 1,1%, până la 1.486 milioane euro). Cu toate acestea, la nivelul primelor 11 luni, dezechilibrul tranzacțiilor cu bunuri s-a adâncit cu aproape 19% (variație anuală), rămânând principalul canal de înrăutățire a contului curent.

Conform datelor preliminare publicate de INS, în luna noiembrie 2019, importurile de bunuri au stagnat în termeni anuali, în vreme ce exporturile de bunuri au înregistrat o creștere modestă (1% în termeni anuali), pe fondul persistenței climatului de incertitudine la nivel internațional, care s-a reflectat în fragilitatea cererii pe piața comunitară. Astfel, în primele cinci luni ale semestrului II, livrările cu această destinație au cumulat o valoare ușor inferioară celei din perioada corespunzătoare a anului 2018.

Categoria cu ponderea cea mai importantă – mașini, echipamente și mijloace de transport – a continuat să erodeze parcursul exporturilor, în bună măsură pe seama declinului prelungit al sectorului auto, localizat mai ales pe segmentul producției de componente (integrat în lanțurile internaționale de producție), conform BNR.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele