Prima zi de negocieri comerciale între SUA și China s-a încheiat cu speranţa unui acord limitat

17
2 minute de lectură

Negociatorii americani şi chinezi au încheiat, joi, prima zi a discuţiilor comerciale care au avut loc după o pauză de peste două luni, relatează Reuters, citat de MEDIAFAX.

Grupurile de afaceri și-au exprimat optimismul ca cele două state ar putea ajunge la un acord limitat, care să tempereze războiul comercial din ultimele 15 luni şi să amâne majorările de tarife planificate să intre în vigoare săptămâna viitoare.

Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, şi reprezentantul pentru Comerţ, Robert Lighthizer, s-au întâlnit cu vicepremierul Liu He şi alţi oficiali chinezezi, timp de aproximativ şapte ore, la sediul central al Reprezentantului pentru Comerţ de lângă Casa Albă.

„Am avut negocieri foarte bune cu China”, a declarat preşedintele Donald Trump după încheierea discuţiilor, adăugând că intenţionează să se întâlnească vineri cu Liu la Casa Albă, potrivit sursei citate.

Cele două părţi urmează să se întâlnească din nou vineri.

Negociatorii ar putea conveni acorduri limitate, în probleme precum piaţa valutară şi protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, a spus un oficial al Camerei pentru Comerţ a Statelor Unite.

Negociatorii „încearcă să găsească o cale pentru un acord mai amplu”, a spus Myron Brilliant, director pentru afaceri internaţionale al Camerei pentru Comerţ, mai arată sursa precizată. „Consider că există posibilitatea pentru un acord referitor la piaţa valutară. Cred că acest lucru ar putea conduce la o decizie a administraţiei americane de a amâna majorarea de tarife care ar trebui să aibă loc pe 15 octombrie”, a spus el, potrivit Reuters.

Trump a început războiul comercial cerând Chinei reforme structurale ample, dar Beijingul a indicat că nu vrea să modifice fundamental modul în care controlează economia.

Întrebat de reporteri dacă este pregătit să accepte un acord mai restrâns, Trump nu a răspuns şi a plecat.

Preşedintele declarase, anterior, că nu doreşte un acord limitat, preferând să urmărească unul cu aplicare extinsă.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele