Primăvară japoneză

Japonezii acordă un respect deosebit nu numai frumuseții care înconjoară viața lor în grădini, dar și în privința mâncării pe care o servesc.

77
4 minute de lectură

Cu toții am auzit despre bucuria cu care în Japonia este întâmpinată înflorirea cireșilor și cum mulți își iau concediu ca să poată călători și să se bucure de norii roz înfloriți ai Sekurelor. Japonezii acordă un respect deosebit nu numai frumuseții care înconjoară viața lor în grădini, dar și în privința mâncării pe care o servesc. Ca să aducem o părticică din Japonia și în primăvara noastră, l-am rugat pe chef Mihalchev să pregătească pentru noi un meniu dedicat Sekurelor înflorite.

de Ludmila Slokosky

Restaurantul cu specific japonez „Miyabi” este una dintre perlele ascunse ale Sofiei, fiind situat într-un mic pasaj în centrul capitalei bulgare. De la deschiderea lui și până astăzi, este locul de atracție, atât pentru întregul corp diplomatic japonez, cât și pentru cei care au interes pentru filozofia și arta culinară japoneze. La intrare ne întâmpină două felinare japoneze din piatră și un imens cedru japonez. Cum trecem pragul dăm ochii cu câinele enot Tanuki, despre care se consideră că poartă noroc locului. El este ascuns sub carapacea unei broaște țestoase, care îl ferește de ploaie, burtica lui e plină, poartă cu el o sticlă de sake și îi întâmpină pe toți oaspeții cu zâmbet. Mai sunt și figurine Maneki Neko – pisica care salută și care de asemenea este simbolul prosperității și al norocului. Lângă bar este aranjată o colecție serioasă de diferite feluri de sake japonez, iar în sală peste tot veți vedea bonsai, mândria personală a lui chef Mihalchev.

Meniul pe cere ni-l servește este compus din opt feluri de bucate, fiecare aranjat în farfurii frumoase. Începem cu ou fiert moale, marinat 24 ore în sake, mirin și sos de soia, afumat cu cetină de cedru japonez. Este tăiat în două și servit pe frunze verzi de bambus. Antreul următor este din peștișori minusculi, cât jumătate de scobitoare – embrioni de sardine, uscați, marinați în oțet sushi și serviți cu kombu și susan alb. Pot fi serviți și pe murături japoneze speciale din castravete, țelină, varză, daikon și morcovi. Se pot servi și proaspeți pe sashimi sau pot fi adăugați la supe, bulionuri și omlete. Urmează perișoare din spanac opărit, condimentat cu miso, sake, mirin și sos de soia și presărat cu susan negru și alb prăjit. Într-o coajă de portocală s-au ascuns bucățele de sashimi din fagri. La aceste mâncăruri este servită rădăcină proaspătă de wasabi, pe care îl puteți răzui pe o mică răzătoare din piele uscată de rechin și cu o măturică specială să o presărați peste mâncare. Urmează felurile de bază – creveți înveliți în soba noodles uscați, cu ceai verde, legați cu o bandă de nori și prăjiți. Fileuri pane de halibut, servite în pielea prăjită a peștelui și aranjate într-o compoziție uimitoare. Sekura orez, pregătit din mix de orez koshikirari și orez roșu, fiert cu floare uscată de Sekura în vas special pentru fiertul de orez pentru sushi, cu oțet pentru sushi. Încheiem cu un desert faimos, mizo mochi – picătura japoneză, servită cu ceai verde rece ca gheața. Se pregătește din sirop de zahăr și făină specială kudzu. Amestecul se fierbe și se strânge spuma până când devine transparent. După aceea se pune la frigider să se strângă. Acest desert îl puteți savura în puține locuri în afara Japoniei, și unul dintre ele este „Miyabi”. Aici este servit cu sirop de miere neagră.

Dacă aveți noroc și sunteți în Japonia, admirați cireșii înfloriți, dar dacă nu sunteți, duceți-vă la „Miyabi”, veți căpăta o dispoziție de primăvară!

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele