Primele reacții politice de la București după o zi plină de surprize la Chișinău

546
4 minute de lectură

Ședința-maraton a Parlamentului de la Chișinău s-a încheiat sâmbătă seară cu instalarea Maiei Sandu în funcția de premier al Republicii Moldova, pe fondul negocierilor duse între ACUM și PSRM. Au căzut și câteva capete la Chișinău, e vorba de șefii principalelor instituții de forță, iar duminică dimineață, la ora 9.00, deputații se întâlnesc din nou.

Siduația, încă în desfășurare, din Republica Moldova a stârnit câteva reacții și pe scena politică de la București.

Traian Băsescu (la Realitatea): „Nu are nicio relevanță cum se termină, relevanță are ca s-a instalat un guvern curat. Deci, ce va face cu înregistrarile, deja nu ne mai interesează. Să răspundă în fața legii. Este în stilul politicii externe a României, de plastilină. Ambasadorul României trebuia să fie lângă ambasadorul Statelor Unite. Faptul că Dodon a cedat Guvernul este un semnal. Susținerea votului de azi din Parlament și suținerea Maiei Sandu. Avem explicație ce s-a întamplat in ONU, Estonia, o țară cu o populatie cât jumătate de București, ne-a bătut. Nu avem politică externă”.

Dacian Cioloș (pe Facebook): “O felicit pe Maia Sandu pentru alegerea ei ca prim-ministru al Republicii Moldova. Ea își asumă o sarcină uriașă: să scape țara de oligarhi și să îi ofere o bună guvernare, responsabilă și construită în interesul cetățenilor.

Maia Sandu este o proeuropeană convinsă, sprijinită de liderii europeni de la Bruxelles și din numeroase state-membre.

Am încredere în capacitatea ei de a menține echilibrul fragil în această coaliție, pentru a ține Republica Moldova pe calea europeană.

O sprijinim din tot sufletul! Mult succes, dragă Maia!”

Eugen Tomac (pe Facebook): “Chișinău fierbe scena politică. Președintele Dodon, ajuns la putere cu un discurs profund antieuropean, a propus-o astăzi pentru funcția de premier pe Maia Sandu, lider politic proeuropean. Ce l-a determinat pe Dodon să facă acest pas? Simplu: frica de Plahotniuc. Urmează vremuri interesante peste Prut, pe care merită sa le urmărim”, scrie Eugen Tomac, pe Facebook.

Matei Dobrovie (pe Facebook): “Surpriză totală la Chișinău! Dezmembrarea regimului Plahotniuc a început.

Oligarhul a încercat să împiedice o înțelegere între PSRM și ACUM și să forțeze alegeri anticipate după același sistem uninominal mixt care îl avantajează. Blocul ACUM a făcut cel mai greu compromis posibil pentru a scoate țara din actualul blocaj și a începe dezoligarhizarea. Nu aș fi crezut că socialiștii vor pune umărul la asta, dar iată că se întâmplă.

Plahotniuc este disperat și pregătit să arunce în luptă toate instituțiile controlate pentru a opri ce se întâmplă acum în Parlament. Curtea Constituțională a comis un abuz extrem. În contextul în care blocul ACUM, dar și PSRM, au refuzat să facă o coaliție de guvernare cu PDM, acesta a ordonat Curții să emită ieri seară o decizie de dizolvare a Parlamentului în 7 iunie 2019 și să declare azi neconstituțională alegerea președintelui Parlamentului.

E o încălcare flagrantă a Constituției Republicii Moldova, care precizează foarte clar că termenul de dizolvare a parlamentului este de 3 luni de la validarea alegerilor parlamentare în cazul în care nu se formează o coaliție de guvernare. Alegerile au fost validate pe 9 martie, deci termenul de expirare este 9 iunie, nu 7 iunie!

Sunt foarte curios cum va reacționa guvernul României la ce se întâmplă la Chișinău acum. Va continua să-l susțină pe Plahotniuc cu orice preț și să vorbească despre stabilitate și parcursul european? Cine își asumă răspunderea pentru politica dezastruoasă a Bucureștiului față de R.Moldova?

După dispariția lui Dragnea din peisajul politic românesc, se pare că i-a venit rândul și amicului lui de peste Prut, Vlad Plahotniuc”.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele