Prințul Charles: Avem nevoie de un nou model economic sau planeta va arde

349
3 minute de lectură

Doar o revoluție în modul cum funcționează economia globală și piețele financiare pot salva planeta de criza provocată de încăzirea globală, asigurând, totodată, un viitor prosper, a avertizat miercuri prințul Charles, citat de CNN.

Urmăriți-ne și pe Facebook

Într-o chemare dramatică la acțiune, moștenitorul tronului britanic le-a cerut elitelor mediului de afaceri și ale piețelor financiare prezente la Forumul Economic Mondial de la Davos să facă o „schimbare care să inspire acțiuni la cote și într-un ritm revoluționar“ pentru a evita o catastrofă.

„Vrem să rămânem în istorie drept cei care nu au făcut nimic pentru a readuce echilibrul, atunci când încă se putea face acest lucru? Eu nu vreau asta“, a spus prințul de Wales, la a 50-a întâlnire anuală.

„Gândiți-vă pentru o clipă, la ce e bună toată această avere, dacă nu puteți face nimic, decât să o priviți cum arde în condiții catastrofale?“, a continuat el.

Numai anul acesta, incendiile de pădure au decimat regiuni întinse, în Australia, și au provocat moartea a milioane de animale. Studiile recente arată că oceanele lumii absorb într-o secundă echivalentul căldurii degajate de explozia a cinci bombe atomice. Orașele din India continuă să se sufoce, în pofida promisiunilor repetate din partea Guvernului indian care s-a angajat să combată această problemă, iar ultimul deceniu a fost cel mai călduros din istorie.

Criza climatică a fost principalul subiect abordat de presă în prima zi a evenimentului de la Davos. Activista adolescentă Greta Thunberg i-a admonestat, marți, pe cei prezenți acuzându-i că nu fac „practic nimic“ pentru a reduce emisiile de carbon care sunt cauza încălzirii globale.

Mai târziu, președintele Donald Trump, care a retras Statele Unite din acordul climatic semnat în 2015, la Paris, a fost de acord cu o inițiativă globală de plantare a unui trilion de copaci, dar s-a referit la activiști cu formulele „profeți ai apocalipsei“ și „urmași ai ghicitorilor de altădată“. Potrivit liderului de la Casa Albă, progresul obținut din dinamismul economiilor de piață poate rezolva orice problemă.

Prințul Charles a precizat că va avea o serie de discuții cu reprezentanți ai mai multor industrii, inovatori, investitori și factori de decizie, pentru a stabili o nouă foaie de parcurs și pentru a forma o alianță globală menită să mobilizeze trilioanele de dolari necesare pentru a pune economia „pe drumul cel bun“.

„Intenționez să fac tot ce ține de mine pentru a mă asigura că mesajul urgent de schimbare sistemică, colaborare și integrare este auzit“, a spus el. „Pur și simplu, nu mai avem timp de pierdut. Singura limită este dorința noastră de a acționa, iar timpul pentru acțiune este acum“, a subliniat Charles. ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele