Pro Infrastructură: Ministerul Transporturilor este aproape de a instaura haosul în infrastructură

15
2 minute de lectură

Ministerul Transporturilor este aproape de a instaura haosul în infrastructura de transport, conform unui proiect de ordonantă de urgență pus în consultare publică, arată asociația Pro Infrastructură, într-o postare pe Facebook.

Asociația consideră că o primă modificare nefericită este emiterea de autorizații de construire fără a fi obținute avizele, acordul de mediu, chiar fără studii sau proiect tehnic. „Ne întrebăm retoric ce va execută constructorul în teren dacă nu are aprobate soluțiile tehnice. Va lucra pe bâjbâite.

Aberația este „justificată” printr-o procedură similară de obținere a autorizației de construire în caz de calamităti naturale și situații de criză. Dar noi vorbim aici de autostrăzi care trebuie temeinic pregătite, nu de intervenții pompieristice”, spune asociația.

O altă prevedere se referă la posibilitatea de schimbare a soluțiilor tehnice fără a fi necesară modificarea acordului de mediu. „Așadar, dacă acesta impune un ecoduct (pasaj pentru animale), el poate fi eliminat fără a fi notificată ANPM. Practic, așa se pot eluda cerințele acordului de mediu.

Chiar mai grav, se include posibilitatea de a se construi drumuri de viteză în orice arii naturale, inclusiv zonele de protecție integrală, adică în inimă parcurilor naționale. Nu urșii, liliecii ori ariile protejate stau în calea autostrăzilor, ci incompetența crasă, fugă de răspundere și lipsă de viziune a ageamiilor care conduc CNAIR și MT”, spune Pro Infrastructură.

Asociația spune că vrea autostrăzi, „dar nu cu orice preț, nu distrugând natură. Ea trebuie să fie ocrotită prin norme stricte, iar noi să facem drumurile respectând infrastructura verde în care locuim”. „Proiectul legislativ propus este un dezastru total inoportun. „Soluțiile” prevăzute nu rezolvă cauzele blocajelor, ba dimpotrivă, le adâncesc. În plus, avem toate șansele că Uniunea Europeană să ne suspende (sau să tăie complet) plătile din fonduri nerambursabile dacă aceste măsuri disruptive vor fi adoptate, ba chiar poate fi pornită procedura de infringement contra României”, încheie Pro Infrastructură.

În 21 martie, Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică „Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative”, pentru care așteaptă observații până la 1 aprilie.

Lidia Truică
Jurnalist cu 27 de ani de experiență, din care 23 în presa economică. A debutat în presă in 1993 ca jurnalist la cotidianul Evenimentul Zilei și a continuat să lucreze în mai multe instituții de presă abordând domenii precum agricultura, energie, sanatate.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele