Asociația Internațională a Producătorilor de Petrol și Gaze cere abrogarea unor articole din OUG 114

47
SWEETWATER, TX - JANUARY 19: An oil pumpjack works on January 19, 2016 in Sweetwater, Texas. Global oil prices continue their downward fall with U.S. oil dropping towards $27 a barrel, its lowest since 2003, on worries about global oversupply. Following a diplomatic agreement on nuclear fuel with America, Iran has forecast it will add 500,000 barrels per day to global production, following the lifting of sanctions. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)

Asociația Internațională a Producătorilor de Petrol și Gaze (IGOP), responsabilă pentru 85% din producția de petrol și gaze a Europei, a trimis Guvernului României o scrisoare prin care își manifestă îngrijorarea cu privire la impactul schimbărilor legislative introduse prin OUG 114/ 2018.

Scrisoarea, adresată premierului și ministrului Energiei, atrage atenția asupra riscului la care România este supusă în urma reglementări ordonanței, anume anularea posibilității de a deveni al treilea producător de gaze naturale din Europa.

Potrivit asociației, România are potențialul de a se clasa în topul producătorilor de gaze europeni, datorită resurselor găsite în Marea Neagră, această perspectivă fiind însă periclitată de măsurile introduse prin OUG 114, care vizează limitarea prețului pentru gazele naturale produse pe piața internă, introducerea obligațiilor de vânzări pentru producătorii români și introducerea unei contribuții de 2% din cifra de afaceri către autoritatea națională de reglementare. Toate aceste măsuri, în esență, abandonează conceptul de piață liberă a gazelor naturale în România, având impact, de asemenea, și la nivel regional.

În textul scrisorii se menționează, totodată, faptul că interdicția indirectă de export, introdusă prin Ordonanța de Guvern 114, prin obligația de a acoperi cu prioritate consumul casnic național, precum și alocarea unei cote pentru consumul industrial este împotriva principiilor unei piețe integrate a energiei din UE.

Asociația specifică faptul că prevederile OUG 114 nu sunt în conformitate cu legislația comercială a Uniunii Europene, prin prisma faptului că orice derogare de la principiul liberei circulații a mărfurilor contravine cerințelor legale ale UE.

Asociația Internațională a Producătorilor de Petrol și Gaze încurajează legiuitorii să evite efectele dăunătoare asupra dezvoltării potențialul resurselor energetice ale României, prin abrogarea articolelor care acoperă interdicțiile amintite, invocând deschiderea spre identificarea de soluții care să răspundă cel mai bine nevoilor tuturor părților implicate.

Scrisoarea, semnată de Francois-Regis Mouton, director regional IGOP, a fost remisă comisarilor europeni pentru energie, consilierului guvernamental Florin Ciocănelea, precum și unor șefi de comisii parlamentare din Camera Deputaților.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele