
Cât de corecte sunt listele cu semnături? PNL anunță că a bătut PSD, USR-PLUS strângând o treime din ce a reușit fiecare dintre cele două mari formațiuni
Cele mai importante formațiuni politice au depus la BEC (Biroul Electoral Central) listele cu semnături.Între marile partide a fost un adevărat concurs de semnături deși în acest moment nu există informații oficiale despre veridicitatea acestora.
Fiecare partid și candidat independent folosește strategii proprii de strângere a acestora. O formațiune politică trebuie să depună o listă cu numele și datele personale ale cel puțin 200.000 de semnături, iar un candidat independent trebuie să depună o listă cu 100.000 de susținători, conform reglementărilor legale în vigoare.
Președintele PNL Ludovic Orban a declarat că liberalii ”au bătut PSD” la numărul de semnături de susținere a listei candidaților la europarlamentare, depunând 1.400.000 și a afirmat că PNL este ”partidul care se bucură de cea mai mare încredere”. PSD a depus cu o zi în urmă 1.395.000 de semnături la BEC, potrivit secretarului general al formațiunii, Codrin Ștefănescu, citat de Mediafax.
”PNL a depus lista de candidați pentru alegerile pentru PE din 26 mai. Le mulțumim celor aproape 1.400.000 de cetățeni care ne-au acordat încrederea și au semnat pentru PNL. PNL e partidul care se bucură de cea mai mare încredere, clasând PNL pe primul loc ca și susținere a listei de candidați. Am bătut PSD la numărul de semnături și de asemenea vom bate PSD pe 26 mai. Îi chem pe români ca să folosească această ocazie de a vota PNL, pentru că votul lor va fi o moțiune de cenzură la adresa PSD. Îi chem pe români să îi taxeze pe acești habarniști și hoți care și-au bătut joc de ei”, a spus Ludovic Orban după depunerea la BEC a semnăturilor, fiind citat de Mediafax.
De asemenea, liderii PLUS și USR, Dacian Cioloș și Dan Barna, au depus, marți la BEC, peste 500.000 de semnături și lista candidaților pentru alegerile europarlamentare. Cei doi au declarat că acesta este un pas în plus pentru a scăpa România de hoție și pentru a repune țara noastră pe drumul spre Europa.
„… facem un pas în plus pentru a scăpa România de hoție și de penali și pentru a reîncepe drumul României spre Europa, spre democrația adevărată și spre bunăstare. Facem lucrul acesta cu ajutorul a peste 500.000 de români pe care i-am întâlnit în aceste ultime săptămâni mergând pe stradă, peste tot în țară, cu ajutorul lor mergem astăzi înainte. Vreau să le mulțumim pentru încrederea pe care ne-au acordat-o. am strâns peste 500.000 de semnături după ce ne-am întâlnit cu milioane de români în aceste zile, doar în București au fost strânse peste 130.000 de semnături, în diaspora peste 22.000 de semnături. O cifră semnificativă dacă ne gândim la faptul că la ultimele alegeri europarlamentare au participat la vot circa 30.000 de români în diasporă”, a declarat Dacian Cioloș, înaintea depunerii, la BEC, a listelor cu semnături și a candidaților la alegerile pentru PE.
„Facem astăzi pași importanți, nu doar pentru a aduce Europa în România dar și pentru a propune românilor adevărata alternativă politică. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au stat în stradă până acum s-au întâlnit cu români, o să continuăm acest lucru după ce depunem lista de candidați. Cea mai bună listă pe care România a propus-o vreodată pentru PE de când este în UE. Vom explica românilor ce intenționăm să facem în PE și în ce mod vrem să facem în așa fel România demnă să fie reprezentată în UE. Cu siguranță vom câștiga pentru că ne-ați dat deja acest impuls, avem de acum înainte o datorie față de cei care ne-au dat semnăturile aici. Începând de astăzi nu mai suntem singuri, suntem peste 500.000 și până la alegeri în 26 mai cu siguranță vom fi suficient de mulți ca să câștigăm”, a completat liderul PLUS.
Pe rețelele sociale au fost adevărate dezbateri despre posibilitatea ca o parte din liste să fie falsificate
PSD nu a desfășurat niciun fel de campanie de strângere de semnături pe stradă, nu au avut celebrele corturi, dar au venit la BEC cu aproape un milion și jumătate de semnături.
Pe de altă parte, formațiuni ca USR și PLUS care au avut o campanie intensă în stradă pentru strângere de semnături au venit la BEC cu o treime din performanța social-democraților deși diferența dintre PSD și alianța USR-PLUS în sondajele de opinie este de doar zece procente.
În plus, mai apare o anomalie. Un candidat independent trebuie să aducă la BEC o sacoșă cu 100.000 de semnături, jumătate din ce se cere pentru o formațiune politică. Astfel, marile forțe politice descurajează intrarea independenților pe piața politică.
“România nu interzice candidaturile independente dar le face viața grea acelora care se încumetă la un astfel de demers. Raportându-ne la nivelul de participare la alegerile europarlamentare din anul 2009, un candidat independent a fost nevoit să strângă 100.000 de semnături și ar fi avut nevoie de 120.000 de voturi (coeficientul electoral) pentru a deveni europarlamentar. Evident, aceasta este o aberație logică, procentul de semnături necesar pentru a participa ar trebui să fie mult mai mic raportat la numărul de voturi necesare” se arată într-un raport publicat de Centrul Român de Politici Europene.