Problema Kremlinului cu Ucraina

Ucraina are multe probleme și, probabil, cea mai gravă este corupția. Dar Ucraina este o democrație, iar alesul de duminică este unul legitim. Iar asta este o problemă pentru Kremlin.

51
4 minute de lectură

Fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, s-a trezit singur, pe marele stadion din Kiev, unde ar fi urmat să aibă loc mult-așteptata dezbatere de dinaintea turului doi al prezidențialelor. Rivalul său, Volodymyr Zelensky, nu a fost prezent. O nepotrivire de vederi în ceea ce privește data confruntării – au motivat observatorii. Ambii pretendenți au fost de acord să se confrunte pe stadion, dar nu s-au putut pune de acord asupra momentului. Poroșenko susține că înfruntarea trebuia să aibă loc duminică și, în consecință, contracandidatul său a declarat forfait. De partea sa, Zelensky ar fi dorit ca dezbaterea să aibă loc vineri, în închiderea campaniei.

„Dacă se ascunde de oameni iar, dacă îi este frică, îl vom invita iar, îl vom invita în fiecare zi la fiecare emisiune pentru ca toată ţara să vadă ce va vota”, a afirmat Poroșenko în fața mulţimii adunate la stadion și care n-a avut parte de partida mult-așteptată.

Dezbaterea fusese propusă iniţial chiar de Zelensky, dar, după cum afirmă sarcastic comentatori de la Kiev, comediantul spera ca actualul preşedinte să refuze.

O campanie „altfel”

După regulile deja cunoscute, asta ar trebui să-i dăuneze lui Zelensky pe ultimii metri ai campaniei, însă suntem departe de o situație obișnuită. Comediantul, născut într-o familie de evrei din Krivoi Rog, regiunea muncitorească și preponderent rusofonă a Ucrainei, a dus oricum o campanie atipică, în care a evitat interviurile și dezbaterile aprofundate cu oponenții săi, bazându-se pe rețelele sociale.

De aceea, e destul de greu de prezis ce va face el cu adevărat în situația în care va deveni președinte.

Ca și ceilalți candidați importanți, el a cerut Occidentului să-și intensifice eforturile diplomatice pentru a pune capăt conflictului cu Rusia și a promis să mențină Ucraina pe calea occidentală.

El a respins acuzațiile că ar fi o marionetă a oligarhului Ihor Kolomoisky, al cărui canal de televiziune i-a oferit totuși o acoperire extinsă, inclusiv prin difuzarea repetată a serialului în care a jucat, „Servantul poporului”, în care a interpretat chiar rolul unui președinte, dar aflat sub influența Rusiei.

Poate fi acuzat Zelensky că se află sub aceeași influență și în viața reală?

Într-adevăr, Zelensky a afirmat în campania electorală că este gata să „discute cu diavolul”, adică să trateze cu Kremlinul. Comparativ cu Poroșenko, el pare un candidat mai susceptibil de a sta de vorbă cu Putin. Propaganda Kremlinului îl prezintă de câțiva ani pe Poroșenko în cea mai negativă lumină, Zelensky e un nou- venit, care poate stârni măcar curiozitatea omului de la Kremlin.

Problema Moscovei…

Rusia a anexat în 2014 Crimeea și susține războiul din regiunea industrializată Donbas. Ambele sunt regiunile cu cea mai puțin pronunțată identitate ucraineană. Odată ce a acționat în acest mod, Vladimir Putin și-a ostilizat restul Ucrainei în asemenea măsură, încât un candidat prorus n-ar mai avea nicio șansă.

Ucraina este o țară măcinată de corupție și de mari probleme economice. Dar chiar și așa, reușește să ducă războiul din Est, care a costat circa 13.000 de vieți și a generat milioane de strămutați. În acest timp, președintele Poroșenko a reformat armata și serviciile secrete și a menținut orientarea prooccidentală a țării. Economia, aflată încă în suferință, s-a stabilizat totuși, ca urmare a acordurilor cu FMI și cu Banca Mondială.

Cu toate problemele ei, Ucraina rămâne o democrație, la distanță de ani-lumină față de țări precum Belarus sau Rusia, unde alegerile sunt mai degrabă niște simulacre.

Și exact aceasta este problema lui Vladimir Putin, că oricine ar fi ales în Ucraina va avea legitimitate. Că ucrainenii rămân atașați democrației și Occidentului. Iar aceasta este o veste cât se poate de proastă pentru Kremlin. Ucrainenii demonstrează că democrația este posibilă chiar în condiții dintre cele mai dificile. Și le arată asta inclusiv rușilor.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele