Atentatele din Sri Lanka, comise de o grupare jihadistă susținută din exterior

142
2 minute de lectură

Bilanțul victimelor în atentatele coordonate comise duminică în Sri Lanka a crescut la 290 de morți și aproximativ 500 de răniți. Conform unor surse oficiale, autorii atentatelor cu bombă ar avea legături cu o rețea internațională, iar autoritățile ar fi avut informații despre iminența atacurilor cu două săptămâni înainte de producerea acestora.

Guvernul atribuie atacurile comise de Paștele Catolic la trei biserici și patru hoteluri unei grupări jihadiste locale puțin cunoscute, National Thowheed Jamath, deși atentatele nu au fost încă revendicate. Atacurile au fost comise de atentatori sinucigași identificați a fi membri ai grupării teroriste locale, dar având și legături externe.

Autoritățile sunt de părere că orice grupare internă ar fi avut nevoie de sprijinul unei rețele teroriste internaționale pentru a comite un atentat de o asemenea amploare.

„Nu credem că aceste atacuri au fost comise de o grupare limitată la țara noastră. Fără sprijinul unei rețele internaționale, aceste atacuri nu ar fi putut fi comise“, a declarat Rajitha Senaratne, purtătorul de cuvânt al Guvernului, citat de BBC.

Pe de altă parte, autoritățile au fost informate cu două săptămâni înainte de producerea atacurilor, având inclusiv numele suspecților, a precizat oficialul.

„Cu 14 zile înainte de comiterea atacurilor, am fost informați despre iminența acestora“, a precizat astăzi Senaratne, într-o conferință de presă.

Președintele Maithripala Sirisena va cere ajutorul comunității internaționale pentru a identifica toate legăturile externe cu atacatorii.

„Informațiile de care dispunem arată că organizații teroriste internaționale se află în spatele teroriștilor locali. În acest context, președintele va solicita ajutor extern“, se arată într-un comunicat al președinției.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele