Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și președintele interimar al Senatului, Titus Corkățean, împreună cu secretarii de ședință vor merge la sediul Camerei Deputaților, iar votul pe decretul președintelui se va da, de fiecare parlamentar, printr-un sistem intern, cu ajutorul tabletelor de la STS.
Parlamentarii nu pot intra în clădirea Parlamentului deoarece este închisă timp de o săptămână din cauza dezinfecței făcute ca urmare a existenței unui focar de Covid-19.
Marcel Ciolacu spune că miercuri sau joi va avea loc această procedură.
Decretul de instaure a stării de urgență își va produce efectul imediat ce va fi publicat în Monitorul Oficial. Dacă Parlamentul nu votează decretul, se retrage sau se modifică și se retrimite la președinte.
„În cazul în care se va respinge, din punctul meu de vedere nu există această posibilitate, atunci se întoarce la președinte și se dă decret de anulare”, a declarat Ciolacu la România Tv.
Președintele interimar al Senatului spune că PSD ca veghea ca prevederile decretului „să corespundă integral și strict exigențelor constituționale și legale și să fie proporționale cu situația care le-a determinat, să fie aplicate în mod nediscriminatoriu și să aibă caracter temporar”.
Titus
Corlățean a adăugat că PSD va reacționa la orice tentație de de abuz „care ar
putea afecta exercițiul unor drepturi fundamentale sau care va îmbrăca forma
unor interese de grup economice” și că „decretul prezidențial trebuie să
precizeze expres și limitativ care sunt drepturile care se restrâng, limitele
și scopul restrângerii”.
După încetarea stării de urgență, în 60 de zile, președintele trebuie să
prezinte o informare detaliată asupra evenimentelor care au determinat
instituirea unor măsuri excepționale, acțiunile întreprinse și măsurile
necesare pentru prevenirea unor astfel de situații.
Președintele interimar al Senatului a adăugat că ia în considerare ca legea de încuviințare să includă și solicitări adresate Curții de Conturi și Avocatului Poporului.
„Luăm în considerare ca legea de încuviințare să includă și o solicitare adresată Curții de Conturi de a examina măsurile adoptate, măsurile excepționale, de a efectua un audit, dar și solicitare adresată Avocatului Poporului, de a se apleca cu atenție asupra acelor măsuri excepționale care vor avea ca efect limitarea exercițiului liber al unor drepturi și libertăți fundamentale”, a explicat Corlățean.
Acesta a reafirmat că se teme că tentațiile invocate se referă și la impunerea unei cenzuri pentru presă și că astfel de măsuri nu vor fi acceptate de Parlament.