Procesul împotriva liderilor separatişti catalani a debutat la Madrid

21
2 minute de lectură

Procesul împotriva a doisprezece lideri separatiști catalani a debutat astăzi la Curtea Supremă de Justiție din Spania. Inculpații sunt acuzați pentru rolul avut în tentativa de obținere a independenței Cataloniei, încercare eșuată în urmă cu 16 luni, dar urmată de cea mai mare criză politică din ultimele decenii, informează Mediafax.

Procesul a început la ora locală 10.00. Un convoi cu două camionete și mașini de poliție au părăsit închisoarea Soto del Real din apropiere de Madrid, unde liderii catalani se aflau în arest, îndreptându-se spre capitală. Sute de polițiști, inclusiv de la unități antitero, au fost desfășurați în jurul clădirii Curții.

Acuzați de rebeliune, revoltă și abuz de fonduri publice, separatiștii catalani nu au vorbit în instanță în prima zi a procesului, aceasta fiind rezervată problemelor procedurale. Nouă dintre inculpați au fost închiși fără posibilitate de eliberare pe cauțiune în intervalul cuprins între sfârșitul anului 2017 și începutul anului 2018.

Încercarea de a declara independența Cataloniei în octombrie 2017 a survenit unui referendum ce fusese convocat în contradicție cu o interdicție judiciară, provocând consternare în restul Spaniei. În ziua votării, poliția a folosit bastoane și gloanțe de cauciuc împotriva protestatarilor, atrăgând reacții aprinse în țară și în străinătate.

Susținătorii inculpaților susțin că aceștia ar fi deținuți politici, denunțând procesul ca fiind motivat politic. Secesioniștii le-au cerut catalanilor să-şi întrerupă pentru scurt timp activităţile azi la prânz, în semn de protest împotriva procesului și să se alăture seara la un protest în Barcelona. O altă demonstrație mare este planificată pentru sâmbătă și o grevă generală la 21 februarie.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele