Un nou caz de medic cu acte false

76
4 minute de lectură

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a confirmat, marți, un nou caz de medic cu acte false, în județul Ilfov. Sorina Pintea a declarat că este fals documentul prezentat de Raluca Daniela Bîrsan, confirmată ca medic rezident, în momentul în care a încheiat contractul de voluntariat cu Spitalul Judeţean Ilfov.

“Documentul prezentat de dânsa referitor la faptul că este confirmată ca şi medic rezident este fals, acest lucru putându-se verifica şi pe site-ul Ministerului Sănătăţii la secţiunea rezidenţiat.ms.ro, în sensul că această persoană nu a fost niciodată înscrisă la examenul de rezidenţiat, nu a fost confirmată niciodată ca şi medic rezident şi, pe de altă parte, ea nu a avut niciodată niciun contract încheiat cu un spital plătitor, pentru că medicii rezidenţi, în momentul în care intră în rezidenţiat, încheie un contract de muncă pe perioadă determinată cu un spital plătitor. Din discuţiile pe care le-am avut cu Universitatea de Medicină şi Farmacie, diploma de licenţă pe care doamna a prezentat-o este de asemenea falsă”, a arătat ministrul, într-o declaraţie de presă.

Potrivit ministrului, ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Judeţean Ilfov a fost posibil “cu complicitatea celor din spital, care probabil ştiau mai multe amănunte”. Ministrul a spus că nicio instituţie publică nu poate să facă un contract de voluntariat cu o persoană fizică.

“Nicio instituţie publică nu mai poate să facă contract de voluntariat cu o persoană fizică, existând o organizaţie gazdă care oferă aceste servicii de voluntariat. În general, spitalele judeţene au făcut contract cu Crucea Roşie, cu Fundaţia pentru SMURD, astfel încât lucrurile au decurs normal, existând o organizaţie gazdă care oferă aceste servicii de voluntariat. Am în faţă contractul de voluntariat încheia de doamna Bîrsan cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov în 12 martie 2018, contract semnat de un consilier juridic care probabil nu ştia că în 2014 în 24 iunie a fost aprobată o lege 78 care reglementează activitatea de voluntariat în România”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a precizat că Ministerul Sănătăţii, prin Centrul de Resurse Umane, verifică documentele care se depun la dosarele medicilor, în urma verificărilor reieşind că din 2015 până în prezent s-au făcut 21 de plângeri pentru fals. “Aceste falsuri nu sunt legate de profesia de medic, ci de documentele depuse la dosar: certificate de conformitate, adeverinţe şi alte aspecte”, a susţinut Pintea.

“În sistemul public de sănătate nu pot fi angajaţi medici falşi şi îmi susţin această afirmaţie bazată de ordinul 869 din 2015 care prevede că la înscrierea pentru concurs un medic trebuie să facă o cerere în primul rând, să depună o copie certificată după diploma de licenţă, o copie a certificatului de membru al organizaţiei profesionale cu viza în curs, o dovadă că nu a fost sancţionat în profesia pe care a efectuat-o dacă el este specialist sau medic primar, un cazier judiciar, un certificat medical, o copie a actului de identitate. Afirmaţiile mele s-au referit la angajarea unui medic şi nu la voluntariat”, a afirmat ministrul.

Ministrul susține  că, din informaţiile sale, există o plângere din 2016 pentru fals referitoare la activitatea pretinsei doctoriţe de la Spitalul Judeţean Ilfov. Totodată, ministrul a precizat că va face o plângere.

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti anunţă, în legătură cu presupusul medic Raluca Daniela Bârsan, voluntară la Spitalul Ilfov, că aceasta nu figurează în evidențele Facultății de Medicină din cadrul U.M.F. “Carol Davila” la studiile curriculare de licență și master. De asemenea, Facultatea de Medicină a U.M.F. “Carol Davila” anunţă că nu a eliberat niciodată o diplomă de licență pe numele Raluca Daniela Bârsan.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele