Procurorul general cere CSM să sesizeze CCR pentru legile justiției

22

Procurorul general Augustin Lazăr a cerut vineri Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze posibilitatea sesizării Curții Constituționale cu privire la un potențial conflict juridic de natură constituțională între guvern, pe de o parte, și parlament, CSM, Ministerul Public, pe de altă parte.

Lazăr este nemulțumit de modul în care guvernul și-a exercitat ”atribuția de legiuitor delegat în materia legilor justiției”, anunță Parchetul General într-un comunicat remis presei vineri.


Tudorel Toader a modificat, prin ordonanță de urgență, o altă ordonanță de urgență cu care modificase legile justiției în  urmă cu două săptămâni.

El a renunțat la o parte din prevederile OUG7 care au scos magistratura în stradă și a dus la suspendarea, de pe o zi pe alta, a activității tot mai multor instanțe și parchete.

Astfel, Toader a revenit la formula de numire a procurorilor șefi cu avizul secției de procurori și nu a plenului CSM și a renunțat la interzicerea delegării în funcție, interpretată de magistrați ca o modalitate de înlăturare a acelor șefi de instanțe și parchete indezirabili pentru puterea politică. De asemenea, Toader a renunțat la prevederea privitoare la buna reputație, ca posibilitate de excludere din magistratură a judecătorilor şi procurorilor.

În schimb, Toader nu a renunțat la prevederea din OUG7 care stabilește că procurorul general al României nu poate infirma actele făcute de secția specială de investigare a infracțiunilor din justiție, unul din motivele pentru care magistrații au început protestele.  

Dora Vulcan
Dora Vulcan a intrat în presă în 1992, după un stagiu la departamentul de strategie al unei campanii prezidențiale. A lucrat la agenția de știri a cotidianului România liberă, la secția de politică internă și apoi la cea de investigații, focusată pe domeniul justiției și pe ingerința politicului în anchetele penale. A fost stringer la BBC România și consultant de presă la Comisia Națională de Informatică a Guvernului României. A scris la Revista 22 despre plagiatele din mediul universitar.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele