Producătorii de energie pe bază de cărbune, scutiți de contribuția de 2% pe cifra de afaceri

32
6 minute de lectură

La trei luni de la apariția Ordonanței de Urgență 114/2018, care a dat peste cap toate planurile de afaceri ale companiilor din domeniul energetic, Ministerul Finanțelor a întocmit un proiect de modificare a acesteia prin care producătorii de energie pe bază de cărbune vor fi scutiți de contribuția de 2% pe cifra de afaceri.  Nici această modificare nu este însă lipsită de controverse și rămâne de văzut dacă aceste modificări vor ajunge să fie puse în practică.

Oficial, Consiliul Concurenței nu a exprimat nici un punct de vedere cu privire la oportunitatea acestei măsuri din perspectiva respectării legislației europene care reglementează ajutoarele de stat. Interinstituțional, a apărut însă informația că autoritatea de concurență ar fi trimis Ministerului Energiei o scrisoare în care avertiza că scutirea de plata contribuției de 2% a producătorilor de electricitate pe bază de cărbune ar putea fi ajutor de stat. De asemenea, ceilalți producători de energie se consideră discriminați și susțin că această contribuție de 2% ar trebui eliminată pentru toți competitorii din piață. Nu în ultimul rând, este reclamat faptul că producătorii de energie pe bază de cărbune sunt deja înglodați în datorii, iar Complexul Energetic Hunedoara mai are de returnat un ajutor de stat de anul trecut. Potrivit proiectului întocmit de Ministerul Finanțelor, contribuția anuală de 2%  percepută pentru titularii de licenţe în domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale rămâne de 2% din cifra de afaceri anuală realizată de aceştia din activităţile ce fac obiectul licenţelor acordate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, fiind exceptaţi producătorii de energie electrică pe bază de cărbune şi cei care produc energie electrică şi termică în cogenerare. „Prin derogare (…) contribuţia anuală percepută de la titularii licenţelor de exploatare comercială a capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de cărbune precum şi a celor de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare se stabileşte anual prin ordinul preşedintelui ANRE”, se menţionează în proiect. Cifra de afaceri ce se constituie ca bază de calcul pentru perceperea contribuţiei anuale este definită şi calculată conform reglementărilor ANRE aprobate prin ordin al preşedintelui ANRE, cu avizul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.

Prețul, plafonat la 68 de lei/MWh

Documentul mai prevede că pentru perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022, pentru clienţii casnici, furnizarea de energie electrică se realizează în condiţii reglementate de ANRE, preţurile de vânzare a energiei electrice livrate de producători furnizorilor de ultimă instanţă fiind stabilite pe baza metodologiilor aprobate de reglementator. Pentru calculul tarifelor de transport şi distribuţie a energiei electrice, în perioada de reglementare 2019-2024, rata de rentabilitate a capitalului investit, reprezentând costul mediu al capitalului investit, exprimat în termeni reali, înainte de impozitare, este de 6,9%. De asemenea, proiectul mai prevede că în perioada 1 aprilie 2019-28 februarie 2022, producătorii, inclusiv filialele acestora şi/sau afiliaţii aparţinând aceluiaşi grup de interes economic care desfăşoară atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României, au obligaţia să vândă cu preţul de 68 de lei/MWh cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizori şi clienţi finali eligibili. „În această perioadă, producătorul are obligaţia să vândă cu prioritate către furnizori, în condiţii reglementate de ANRE, pentru asigurarea întregului necesar de consum al clienţilor casnici şi al producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei, din producţia curentă şi/sau din depozitele de înmagazinare”, conform documentului. De asemenea, pentru calculul tarifelor de transport şi distribuţie a gazelor naturale, în perioada de reglementare 2019-2024, rata de rentabilitate a capitalului investit, reprezentând costul mediu al capitalului investit, exprimat în termeni reali, înainte de impozitare, este de 6,9%. Pentru perioada aprilie 2019-28 februarie 2022, în conformitate cu reglementările proprii, ANRE urmează să stabilească o structură specifică de amestec import/intern pentru cantitatea de gaze naturale destinată asigurării consumului clienţilor finali noncasnici, cu excepţia producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei.

Bulversare fără precedent


Modificările aduse de Ministerul Finanțelor la OUG 114/2018 nu rezolvă și problema celorlalte companii din domeniul energetic, care contestă vehement taxarea cu 2% pe cifra de afaceri. Unele dintre acestea au anunțat chiar că își amână planurile de investiții din această cauză, iar exploatarea gazului din Marea Neagră a devenit și ea incertă, în aceste condiții. Guvernanții par însă de neoprit nu doar în punerea pe fugă a investitorilor, ci și într-o bulversare fără precedent a celor care se încăpățânează totuși să facă afaceri în România. Un exemplu clar este această OUG, care demonstrează incapacitatea guvernanților de a adopta măsuri coerente. Ministrul energiei, Anton Anton, a anunţat marţi că va fi eliminată contribuţia de 2% pentru producătorii de energie pe bază de cărbune, în acest sens existând avizul Consiliului Concurenţei. „Contribuţia de  2% se scoate pentru cărbune, preţul gazelor rămâne acelaşi”, a spus Anton, întrebat ce prevederi din sectorul energetic din OUG 114/2018 vor fi modificate. Consiliul Concurenței nu pare să fie de aceeași părere cu ministrul. Conform unui răspuns al Consiliului Concurenţei către Ministerul Energiei, document obţinut de AGERPRES, se menţionează că reducerea contribuţiei de la 2% din cifra de afaceri la 0,2% pentru producătorii de energie pe cărbune, aşa cum propune Ministerul Energiei, ridică suspiciuni privind acordarea unui ajutor de stat şi ar trebui agreată cu Comisia Europeană şi cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE). Așadar, nici scutirea de contribuția de 2% a producătorilor de energie pe bază de cărbune nu este sigur că va fi pusă în aplicare, pornind din start cu această hibă.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele