Producătorii de legume: „Produse avem, dar nu are cine să le cumpere”

Paradoxalele efecte ale pandemiei în agricultură

127
9 minute de lectură

Crescătorii de porci sunt disperați și spun că dacă situația se prelungește, nu vor mai putea asigura nici cele 30% din necesarul intern

Foto: pixabay

În plină criză provocată de răspândirea Covid-19, producătorii de legume se confruntă cu probleme la vânzarea mărfii și cu tăierea cu 75% a sprijinului cuplat la 17 culturi care se obțin în spații protejate, a declarat, pentru Reporter Global, președintele Organizației Interprofesionale (OIPA) Legume – Fructe, Aurel Tănase. Și sectorul zootehnic este grav afectat de pandemia de coronavirus. Crescătorii de porci și păsări sunt într-o situație din ce în ce mai grea. S-a redus drastic numărul de purcei pentru reproducție pe care îi aduceam din import și „la furaje stăm rău de tot“. „Suntem disperați”, a declarat pentru Reporter Global, Mary Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP).

Criza declanșată de coronavirus afectează întreaga zootehnie, dar situația cea mai dramatică se înregistrează în sectorul de creștere a porcilor. Pentru că România nu mai are reproducție din cauza pestei porcine africane, în prezent își asigură 30% din necesarul de carne de porc crescând purcei pe care îi importă din Germania, Spania, Danemarca, Olanda și Ungaria. „Aveam contracte pe un an de zile, dar acum toți partenerii invocă situația de urgență și ne livrează mult mai puțin. Stăm rău de tot și la șrotul de soia, și la compuși pentru furaje. De săptămâna viitoare se reduc din nou cantitățile pe care le putem achiziționa”, declară Mary Pană. Și ca și când nu ar fi suficient, sunt probleme și cu transportatorii. Deși pentru aceștia au fost aprobate anumite derogări de la izolare, potrivit președintei ACEBOP, de fiecare dată când aceștia se întorc să stea în țară între curse, familiile lor sunt băgate în carantină de Direcțiile de Sănătate Publică. Adică, dacă un șofer revine în țară la o săptămână sau la câteva zile, carantina pentru familia lui este prelungită cu încă 14 zile. La fiecare revenire, familia este băgată în carantină încă 14 zile. Practic, familiile transportatorilor trăiesc într-o carantină permanentă.

Producătorii de legume, pe cont propriu

Producătorii de legume încearcă să se organizeze pentru a putea să-și valorifice marfa. Pentru acest lucru ar fi însă nevoie și de o implicare a autorităților locale. Le-am recomandat producătorilor să ia legătura cu primăriile și să spună ce produse și ce cantități au disponibile. Așteptăm să vedem cum se rezolvă și problema sprijinului cuplat care ne-am trezit că s-a redus cu 75% și până acum nu s-a întâmplat nimic. Ni se tot spune că din cauza celor care au condus înainte Ministerul Agriculturii a apărut această situație. Pe noi nu ne interesează cine e de vină, ne interesează să se rezolve. În plus, am înțeles că UE pune la dispoziție sume însemnate pentru a susține sectorul agricol în această perioadă, 100.000 de euro pe fermă și 800.000 de euro pe unitatea de procesare. Sunt state care au început deja să folosească bani în acest scop, dar la noi nu se aude nimic în acest sens”, a declarat, pentru Reporter Global, Aurel Tănase. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a pus la dispoziție, de la începutul acestei săptămâni o platformă pe care producătorii de legume se pot înscrie. Ei pot completa cantitățile de legume disponibile în vederea facilitării unui dialog cu marile lanțuri de retail. „Măsura are scopul de a identifica cele mai bune modalități de preluare a mărfii direct de la producători”, se arată într-un comunicat al instituției. „Este foarte important să se înțeleagă că această platformă se dorește să vină în sprijinul producătorilor agricoli din sectorul vegetal, care în această perioadă trebuie să își continue munca în ferme, în solarii sau în câmp. De aceea a fost creată, pentru ca noi, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, să îi sprijinim în dialogul cu marile lanțuri de retail, pentru a găsi soluții ca aceste produse să ajungă pe masa consumatorilor”, a afirmat ministrul Adrian Oros. Pentru a putea completa informațiile în portal, producătorii agricoli trebuie să se autentifice, prin crearea unui cont de utilizator. După completarea datelor, va fi transmis un e-mail de confirmare la adresa electronică indicată de producător. După crearea contului de utilizator se poate trece la completarea anunțului. Prețurile alimentelor au început să crească semnificativ încă de la începutul crizei generate de coronavirus, după care au revenit aproximativ la normal și au rămas crescute doar prețurile produselor de import, în opinia ministrului agriculturii. El speră „să nu existe unii care să încerce să câștige de pe seama acestei crize”. El are și o explicație pentru această situație. „Sunt mai multe tipuri de efecte, generate în primul rând de o modificare a comportamentului de cumpărare mai mult, decât de o problemă de producție sau aprovizionare. Dacă în primele zile de criză toată lumea a făcut stocuri, a alergat prin magazine și a cumpărat cantități foarte mari de alimente, iar prețurile au crescut semnificativ, apoi, în următoarea săptămână, vânzările au scăzut, prețurile au revenit aproximativ la normal, au rămas crescute doar cele care vin din import, pentru că acolo există o oarecare îngreunare a transportului mărfurilor. Sigur, acest lucru este general, se întâmplă în toată Europa, sunt culoare de transport pentru alimente, pentru medicamente, dar situația nu este asemănătoare cu cea dinainte de criză, deci viteza de aprovizionare este mult mai mică și aici sunt probleme cu aprovizionarea și cu prețurile la alimentele din import”, susține Adrian Oros. Federația sindicală din industria alimentară, Sindalimenta, susține în continuare limitarea exporturilor de grâu și porumb. „Este adevărat că unii câștigă mult din aceste exporturi, dar toate țările încearcă să-și creeze stocuri de siguranță. Vreau să subliniez că regiunea Lombardia și cele din jurul ei asigurau 30% din mâncarea Europei. E clar că se vor produce perturbări în piața agroalimentară. Trebuie luat în calcul și că parte din producțiile agricole sunt afectate de secetă. Efectele pot fi resimțite foarte puternic din septembrie”, a declarat, pentru Reporter Global, Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta.

Sectoare afectate în UE

Foto: pixabay

Un raport întocmit de COPA-COGECA, cea mai importantă organizație europeană a fermierilor, analizează fiecare sector agricol menționând de la început că domeniul cel mai afectat este domeniul floricol, care a scăzut, în materie de vânzări, față de media ultimei perioade, cu 60%-70%. La fel, sectorul de producere a cărnii se confruntă cu o scădere importantă a consumului, din cauza închiderii restaurantelor și a unităților de alimentație. Piața produselor lactate a rămas destul de calmă, dar raportul COPA-COGECA arată că apar semne de perturbare a activității, din cauza procesatorilor care au pierdut o parte din clienți, fiind nevoiți să găsească noi piețe alternative, ceea ce se poate dovedi un proces destul de complicat. Industriile producătoare de vin și de ulei de măsline sunt într-o situație paradoxală. Încetinirea exporturilor și estimările privind lipsa forței de muncă, în acest an, fac ca prognozele să indice producții de struguri și de măsline mai mari decât cererea piețelor. Pentru sectorul vinului, acest lucru poate implica o scădere semnificativă a prețului și/sau o reducere a achizițiilor de struguri, avertizează raportul. De asemenea, prețul strugurilor pentru producerea vinului ar putea să scadă sau să existe o presiune asupra reducerii cantităților comercializate. În același timp, industria de panificație se află, în această perioadă, în fața unei cereri crescute pentru o serie de produse, precum făină, pâine și paste făinoase, fapt care a făcut ca industria de procesare să aibă nevoie de mai multă materie primă cu care să se aprovizioneze într-o perioadă scurtă. În sectorul de legume-fructe, cererea a crescut la începutul apariției pandemiei, dar, apoi, din cauza închiderii în toată Europa a sectorului HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele), nivelul cererii a înregistrat o scădere vizibilă. Cu toate acestea, Comisia Europeană dă asigurări producătorilor din aceste domenii că piața legumelor și fructelor va rămâne la un nivel bun. Raportul arată că fermierii și procesatorii vor avea nevoie, în următoarea perioadă, de finanțări mai mari pentru a putea să reziste în fața provocărilor aduse de criza coronavirusului. ■

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele