Produse otrăvitoare interzise de Bruxelles, avizate de Ministerul Agriculturii

625
3 minute de lectură

Comisia Europeană a adoptat, luni, două decizii care interzic României acordarea de autorizații de urgență nejustificate pentru pesticide care pot conține trei tipuri de substanțe care pot avea un efect devastator pentru albine.

În urma mai multor discuții și întâlniri cu apicultorii din mai multe județe ale țării, precum Suceava, Bistrița-Năsaud și Călărași, deputatul sucevean Daniel Popescu găsește absurdă decizia noului ministru al agriculturii, Adrian Oros, de a autoriza utilizarea de către agricultori a pesticidelor care afectează grav albinele.

„Ieri, Comisia Europeană a adoptat două decizii care interzic României acordarea de autorizații de urgență nejustificate pentru pesticide care pot conține trei tipuri de neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin și tiametoxam), în contextul în care s-a dovedit in extenso că utilizarea acestor substanțe are un efect devastator asupra populației de albine.” – a declarant, marți, deputatul USR Daniel Popescu, membru în Comisia pentru agricultură.

Acesta îl acuză pe ministrul Agriculturii că autorizează utilizarea în agricultură a unor substanțe otrăvitoare pentru albine, fără ca măcar să îi consulte pe apicultorii români, cei mai afectați în urma unei asemenea decizii. Conform unor studii din SUA și Europa, printre principalele cauze ale dispariției albinelor se numără și folosirea pesticidelor cunoscute sub denumirea de neonicotinoide.

„România are apicultori de mare calitate şi, datorită acestui fapt, țara noastră se află pe primele locuri în UE la producţia şi exportul de miere. Pe de altă parte, ne confruntăm cu prezența pe piața românească a mierii neconforme, falsificată sau fără origine declarată (dar prezentată ca producţie naturală şi autohtonă), dar și cu un minister al agriculturii ostil apicultorilor prin acordarea unor derogări în utilizarea de către agricultori a unor substanțe care otrăvesc albinele”, a precizat  deputatul USR.

Deși printre specialiști este recunoscut efectul acestor substanțe, MADR a anunțat încă din 18 ianuarie, că pentru campania din primăvara anului 2020, autorizează utilizarea în situații de urgență a unor produse pe bază de neonicotinoide la tratarea semintelor de porumb și sfeclă de zahăr.

Solicit MADR în primul rând clarificări imediate cu privire la acordarea de derogări în utilizarea unor produse din categoria neonicotinoidelor, precum și dacă MADR are în vedere instituirea unui sistem de acordare de compensații care să acopere prejudiciul provocat apicultorilor din România din cauza utilizării pesticidelor din gama neonicotinoidelor. Mai solicit domnului ministru Oros anularea ultimelor asemenea derogări abuzive de la reglementările europene pentru anul 2020”, a conchis Daniel Popescu.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele