Proiectul legii pensiilor, criticat dur de sindicate

79
6 minute de lectură

Proiectul noii legi a pensiilor, care va produce efecte asupra mai multor generații, a fost dezbătut în spațiul public în ultimele săptămâni. În timp ce inițiatorii au prezentat avantajele pe care ar urma să le aducă, cei mai vehemenți contestatari, sindicatele, consideră că legea care ar urma să fie aprobată în această toamnă are mai multe lipsuri.

Asociațiile de pensionari au și ele nemulțumirile lor și nu este exclus ca în perioada următoare să recurgă la acțiuni de protest. Cu toate neajunsurile și controversele, PSD pare hotărât să treacă prin Guvern cât mai repede acest proiect, iar apoi să intre în dezbaterea Parlamentului. Deocamdată, Ministerul Finanțelor nu a prezentat impactul bugetar pe care noua lege a pensiilor îl va avea.

Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, pentru Reporter Global, că ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu a promis că va face o serie de modificări solicitate de sindicate, dar deocamdată acestea nu au fost publicate pe site-ul Ministerului Muncii. „Este important să se rezolve problema pensiei minime, pentru că, în forma actuală a legii, 65% dintre salariați ar urma să primească pensia minimă. În plus, trebuie făcută o diferențiere între cel care muncește și primește pensia minimă și cel care nu a muncit niciodată și beneficiază de ajutor social”, declară Bogdan Hossu. O altă problemă importantă este cea legată de penalizarea contribuabililor cărora nu le-au fost virate contribuțiile de către angajatori, deși le- au fost reținute. Bogdan Hossu consideră că angajatul nu are nicio vină și nu trebuie să aibă de suferit din această cauză. „Din câte am înțeles, această prevedere ar urma să se aplice din anul 2021, până atunci e un fel de amnistie”, spune președintele Cartel Alfa.

Președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, declară că varianta actuală a legii nu oferă soluții pentru salariații care lucrează în companiile aflate în insolvență sau în faliment, „în condițiile în care cel mai probabil aceste companii nu-și vor mai plăti niciodată datoriile restante la bugetul asigurărilor sociale”.

Pensiile vor „îngheța”, pe termen mediu

Importantă este și discriminarea împotriva femeilor. Bogdan Hossu afirmă că dacă se face o împărțire pe numărul de ani de cotizare, în momentul respectiv femeile, care au un stagiu de cotizare mai mic decât al bărbaților, vor avea pensia mai mică. „Dacă adăugăm și facilitățile despre care se vorbește, aparent facilități, adică pentru femeile cu mai mult de trei copii se reduce stagiul complet de cotizare, în loc de 30 de ani sau 33, să fie mai mic cu până la 6 ani, în momentul respectiv ele vor avea pensii foarte mici. Acest lucru va însemna că, din start, toate femeile vor avea pensii mai mici cu circa 15% față de cele ale bărbaților, iar, în cazul mamelor cu peste trei copii, pensiile vor fi mai mici chiar cu 30%. Ca să fie înlăturată această discriminare, ar trebui să apară în lege și altfel de compensații pentru femei, în opinia liderului sindical.

O altă problemă semnalată de Cartel Alfa este aceea că valoarea punctului de pensie va fi decuplată complet față de problematica evoluției economice. „Adică deși salariile vor crește destul de repede, punctul de pensie nu va crește și el”, precizează liderul sindical. El a explicat că, în prezent, valoarea punctului de pensie crește odată cu salariul mediu și cu inflația, însă, după modificările propuse, va depinde doar de inflație. „Această decuplare are ca efect, așa cum s-a mai întâmplat până acum, o înghețare a pensiilor pe termen mediu”, subliniază Hossu. Toate acestea vor încuraja, de fapt, munca la negru. „Trebuie rezolvate și problemele din lege cu privire la condițiile speciale de muncă”, afirmă Bogdan Hossu. Reprezentantul Cartel Alfa susține că marile confederații sindicale, care reprezintă interesele populației active, nu au fost consultate în niciun fel la elaborarea acestui proiect.

„Proiectul stă pe un fundament șubred”

Cel mai important neajuns al acestei legi este, în opinia analistului economic Răzvan Orășanu, cel legat de fundamentul economic pe care a fost gândită. „Această lege a pensiilor stă pe un fundament șubred. Nimeni nu își asumă o estimare a impactului bugetar. Sunt state care au calcule foarte precise pe o perioadă de 40 de ani (câți pensionari vor fi, care va fi pensia medie etc.). Or, noi nu știm bugetul nici de la un an la altul. Mai ales că la fiecare 10 ani ne vizitează o criză. Noi începem fiecare an cu mențiunea: anul acesta sunt bani la buget pentru pensii și salarii”, declară Orășanu. Analistul economic consideră că „un teribil punct nevralgic” este legat de perioada de timp în care se va face recalcularea pensiilor aflate în plată. „Ultima recalculare a durat circa doi ani și au fost detașați mai mulți funcționari pentru a lucra la recalculare. Acum, am auzit-o pe doamna Vasilescu declarând că un singur funcționar va recalcula 8 dosare/zi, ceea ce este practic imposibil. Pe lângă volumul uriaș de muncă, dacă ținem seama că multe dosare sunt pe hârtie, funcționarul acela va avea de rezolvat și problemele curente de la Casa de pensii, că doar nu se suspendă activitatea pe perioada recalculării pensiilor. Trebuie să se primească și alte dosare între timp. Oricum, această lege nu cred că va fi adoptată mai devreme de februarie-martie, anul viitor”, spune Răzvan Orășanu.

Băsescu: Se menține furtul din banii publici

Și fostul președinte Traian Băsescu și-a exprimat punctul de vedere cu privire la noua Lege a pensiilor. „De mai bine de un an, în spațiul public se fac dezbateri lungi legate de noua lege a pensiilor și acesta este un lucru foarte bun. Totuși, în aceste dezbateri inundate de cuvântul «echitate», de puține ori se vorbește despre pensiile speciale. Așa cum declară doamna ministru Lia Olguța Vasilescu, noua lege are ca principal obiectiv restabilirea echității în sistemul de pensii de stat. De acord, dar… Este greu de acceptat expresia «echitate» când principiul contributivității nu funcționează pentru toți pensionarii, menținându-se pensiile speciale. Din păcate, menținând sistemul special de pensii, proiectul noii legi menține furtul din banii publici în favoarea unor categorii bine selectate, alese să susțină prin vot perpetuarea la putere a PSD-ului.” Acesta se declară de acord cu faptul că „unele meserii au un nivel ridicat de privațiuni, dar pentru asta salariații sunt răsplătiți cu stagii complete de cotizare reduse, putându-se pensiona la vârste de 40-50 de ani, și nu la 65 de ani.”

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele