Protest la Tribunalul Bucureşti împotriva pedepselor prea mici pentru viol

95
2 minute de lectură

Mai multe organizații pentru drepturile omului au protestat vineri în fața Tribunalului București împotriva sentințelor prea blânde date în cazurile de violență sexuală.

 Îmbrăcate în doliu și cu garoafe în mână,  50 de femei au vrut să marcheze altfel ziua de 8 martie în semn de protest față de încălcarea drepturilor femeilor.

”Astăzi s-a desfășurat aici un protest în doliu pentru ultimele femei ucise acum câteva săptămâni și încă problema nu s-a rezolvat. Vrem ca factorii de decizie să ia măsurile necesare să nu se mai întâmple lucrurile astea”, spune una dintre protestatare.

Conform statisticilor europene, 1 din patru femei din România a fost agresată de partener.

Una dintre protestatare susţine că a fost amendată de jandarmerie pentru „tulburarea sonoră a ordinii publice”.

În anul 2017 au fost raportate Poliției un număr de 20.531 de fapte de loviri și alte violențe comise între membrii familiei, conform statisticilor Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), furnizate la solicitarea Centrului Filia. Majoritatea agresorilor sunt adulți de sex masculin (92%) iar majoritatea victimelor sunt adulți de sex feminin (76%), dar și minori. Agresori: 18.835 bărbați  (92%), 1.588 femei (7,7%), 85 băieți și 23 fete. Victime: 15.584 femei (76%), 4.029 bărbați (20,5%), 538 fete și 466 băieți. Majoritatea faptelor s-au petrecut la domiciliu.

Raportat la cifrele anterioare din anul 2016, când s-au înregistrat 18.531 de cazuri de loviri și alte violențe în familie, se constată o creștere a numărului de fapte de loviri și alte violențe în familie raportate Poliției, ceea ce arată o creștere a fenomenului, dar poate fi și un indiciu de creștere a încrederii victimelor în a se adresa autorităților în asemenea situații, potrivit Rețelei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.

Tot în anul 2017 au fost raportate 181 de violuri, 44 de agresiuni sexuale, 108 de acte sexuale cu minor și 84 de omoruri. În cazul violurilor și agresiunilor sexuale raportate poliției, cele mai multe victime sunt fete minore. În anul 2017, și-au pierdut viața 46 de femei, 26 de bărbați și 12 copii (6 fete și 6 băieți) în urma violențelor comise asupra lor de foști sau actuali parteneri sau alți membri ai familiei, în 73 din cele 84 de cazuri dintre cazuri agresorul fiind adult de sex masculin, potrivit sursei citate.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele