PSD, foarte aproape să piardă alegerile europarlamentare. De ce?

534
5 minute de lectură

Cu două luni înainte de consultarea electorală, mai multe sondaje de opinie arată o diferență foarte mică între PSD și PNL.

Trendul descendent pe care a intrat formațiunea politică la a cărei conducere se află Liviu Dragnea nu mai e un secret pentru nimeni.

Conflictul deschis cu o mare parte din societate cu privire la încercarea constantă din ultimii doi ani de a modifica Legile Justiției a erodat continuu încrederea în PSD.

La asta trebuie adăugat eșecul guvernării. În cei doi ani de alianță dintre PSD și ALDE, a existat o instabilitate a echipei guvernamentale, Viorica Dăncilă fiind cel de-al treilea premier. În afară de discursuri sau promisiuni, majoritatea parlamentară nu a reușit să aducă o îmbunătățire simțitoare a calității vieții.

Pe acest fond de perpetuă criză politică, Opoziția a început să se consolideze. Ne aflăm în fața unei premiere în politica românească: formațiunile ce reprezintă clasa de mijloc din mediul urban au șanse să obțină o susținere majoritară din partea electoratului.

În ultimul sondaj INSCOP, dat publicității săptămâna trecută, PNL și alianța USR-PLUS au împreună o susținere de 41,6%. Și asta se întâmplă cu mai bine de un an înainte de alegerile parlamentare.

Un astfel de scor ilustrează o tendință destul de vizibilă, probabilitatea tot mai mare ca aceste formațiuni să câștige detașat alegerile din 2020.

În ultimii 30 de ani, niciodată partidele cu electorat preponderent urban și provenit din clasa de mijloc nu au reușit să guverneze singure, fără ajutor sau fără formațiuni de compromis.

Să ne amintim că în 1996, CDR, alianță politică de centru-dreapta, a câștigat alegerile, dar nu a reușit formarea unui guvern. A fost nevoie de formațiunea lui Petre Roman, desprinsă din FDSN, pentru a se ajunge la o majoritate parlamentară.

Partidul Democrat, la acea vreme, era o formațiune construită în jurul fostului prim-ministru Petre Roman, fără un electorat definit, foarte asemănătoare cu Pro România de azi.

În anul 2004, deși Traian Băsescu câștigă poziția de președinte în fața lui Adrian Năstase, alianța PSD-PUR obține 41%, iar alianța PNL-PD, construcția politică din jurul lui Traian Băsescu, obține doar 34%.

A fost nevoie de „soluția imorală”, adică de acceptarea lui Dan Voiculescu la guvernare (PUR), pentru ca PNL-PD să poată realiza o majoritate parlamentară.

În ambele situații, guvernele de centru-dreapta au eșuat din cauza compromisului făcut pentru a reuși să-și asigure susținere politică.

În sondajul INSCOP este bine conturată posibilitatea de a se produce o schimbare consistentă în ceea ce privește raportul de forțe – pentru prima dată după alegerile din 2016, se întrevede eventualitatea ca PSD să nu mai fie cel mai mare partid politic din România – o altă premieră politică.

În cei 30 de ani de la Revoluție, urmașii PCR, sub diferitele denumiri social-democrate pe care le-au folosit, au controlat cea mai mare parte din voturile cetățenilor români.

Formațiunea creată de foștii lideri comuniști nu a putut fi învinsă la urne decât de alianțe politice.

Vor fi multe implicații dacă PSD va pierde poziția de principal partid, în fața PNL, la alegerile europarlamentare.

În interiorul formațiunii social-democrate sunt confruntări tot mai mari, iar o astfel de schimbare va alimenta și mai mult tensiunile din partid.

PNL, în urma datelor publicate de INSCOP, este marele beneficiar al degringoladei PSD atât de la guvernare, cât și din interiorul partidului.

Multă vreme, liberalii nu au reușit să se impună ca o alternativă la PSD. Cu toate protestele de stradă, susținerea PNL a stagnat în jurul cifrei de 20% din electorat.

Tendința de creștere a susținerii pentru liberali a început să se manifeste în ultimele săptămâni, odată cu poziționarea PNL ca adversar al social-democraților.

Discursul președintelui Ludovic Orban a fost extrem de critic, iar acesta a rimat cu pozițiile adoptate de președintele Klaus Iohannis, la fel de critic la adresa PSD, a lui Liviu Dragnea, dar și la adresa premierului Viorica Dăncilă.

PNL are un avantaj important prin faptul că domnul Klaus Iohannis este marele favorit în confruntarea electorală din acest an. O victorie a acestuia îi va așeza pe liberali în postura de favoriți pentru alegerile locale și cele generale, ce se vor desfășura anul viitor.

În această ecuație, un rol important în ce privește consolidarea Opoziției l-a avut și USR. Militantismul lor parlamentar nu a rămas neobservat, iar asocierea cu formațiunea fostului premier Dacian Cioloș reprezintă o mutare curajoasă care a transformat alianța în a treia forță politică din România, cel puțin deocamdată.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele