PSD și ALDE au obținut înființarea comisiei parlamentare de investigare a fraudelor de la europarlamentare

238
4 minute de lectură

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat, miercuri, înființarea Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai 2019, informează Mediafax.

Parlamentul a adoptat, miercuri, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, proiectul de Hotărâre privind înfiinţarea Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai 2019.

Președintele acestei comisiei va fi Lia Olguța Vasilescu. Senatorul PSD Viorel Salan și deputatul PNL Cristina Trăilă vor fi vicepreședinți. Alți membrii din partea social-democraților vor mai fi și deputații Florin Iordache, Cătălin Rădulescu și Eugen Nicolicea.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a fost desemnat secretar.

Pro România și grupul minorităților au anunțat că nu desemnează membri în Comisie.

Liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, a declarat că dacă ALDE nu ar fi obținut un scor sub pragul electoral la alegerile europarlamentare, această comisie nu ar fi existat.

“Probabil că, dacă nu s-ar fi pus problema unui scor sub pragul electoral pentru unul dintre partidele de coaliție, această comisie nu ar fi existat. PNL și USR au solicitat comisie de anchetă pentru miile de români din străinătate cărora li s-a îngrădit dreptul la votului. Nu există interes și sprijin! Cine strigă «Hoții»?….Cine face comisie pentru anchetarea alegerilor din 26 mai? Exact cei care au organizat aceste alegeri și au avut în mână toate instrumentele de control al procesului electoral! Cei care conduc Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe și AEP! Cei responsabili pentru buna desfășurare și pentru corectitudinea alegerilor țipă acum că acestea au fost fraude. Cine strigă că s-au furat alegerile? Un part condus până de curând de un condamnat pentru fraudă electorală”, a spus Turcan în plenul reunit al celor două Camere.

Aceasta a transmis că președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) a infirmat acuzațiile PSD-ALDE că ar fi existat suspiciuni de fraudă electorală.

“Iată ce spunea președintele AEP, omul de încredere pus acolo de majoritatea PSD-ALDE, după tentativa eșuată de înscăunare a fostului trezorier PSD, acum inculpat de către DNA: «AEP a constatat că la aceste alegeri europarlamentare şi referendum nu au fost constatate decât erori de completare a proceselor verbale, şi nu modificarea datelor cu privire la validarea alegerilor, adică a voturilor valabil exprimate». Adică au fost greșit completate câteva procese verbale, dar care au fost corectate”, a afirmat Turcan.

Condițiile puse de PNL

Liderul deputaților liberali a mai spus că PNL susține condiționat înființarea comisiei.

“PNL susține înființarea acestei comisii, însă cu următoarele condiții: 
1. Audierea ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, referitor la votul din Diaspora de la alegerile europarlamentare. 
2. Audierea ministrului de Interne, Carmen Dan, referitor la sincopele din procesul de votare, cazurile de primari care în ziua votului i-au îndemnat pe alegători să nu voteze la Referendum, cazuri de prefecți care s-au implicat în campanie, finanțări preferențiale pentru primari.
3. Audiere prefecți / alți oficiali față de care au existat reclamații privind implicarea în campanie (campania desfășurată de PSD cu proiecte pentru primari contra voturi)
4. Audierea șefului AEP referitor la votul din Diaspora, modificările legislative propuse prin proiectul de OUG referitor la Referendum, sincopele din procesul de votare, lipsa campaniei de informare pentru Referendum. 
5. Audierea șefului CNA referitor la faptul că nu a fost respectată Legea în privința Referendumului, că nu a intervenit când TVR a devenit instrument de partid prin încălcarea legii’, a declarat liderul de grup al deputaților PNL.

Președintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă, a declarat, luni, după ședința coaliției de guvernare PSD-ALDE de la Parlament, că a discutat în coaliție despre înființarea unei comisii parlamentare pentru analizarea fraudelor de la europarlamentare, fiind multe sesizări în spațiul public.

Referitor la subiectul alegeri, senatorul PSD Șerban Nicolae a declarat, lunea trecută, la Antena 3, că STS „nu mai are ce căuta în procesul electoral”, precizând că ar trebui să se revină la formula declarației pe proprie răspundere atunci când votezi pe liste suplimentare.

Social-democratul a adăugat că există destule dovezi care chiar dacă sunt neoficiale indică faptul că la europarlamentare au existat fraude. Nicolae a dat și un exemplul unei persoane care a votat în Spania, dar atunci când i-au fost verificate datele din buletin s-a dovedit că acesta ar fi votat deja în Ialomița, precizând că acesta este un caz asupra căruia a fost depusă o plângere penală.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele