
Pensionarea anticipată a magistraților a devenit mărul discordiei între PSD și UDMR, miercuri, în comisia pentru legile Justiției. În timp ce UDMR susține eliminarea schemei de pensionare anticipate a magistraților, PSD, prin președintele comisiei, Florin Iordache, se opune. Iordache spune că social-democrații sunt de acord cel mult cu prorogarea termenului de pensionare anticipată.
„Dezbaterea înseamnă să se amendeze textele conținute în cele două ordonanțe adoptate de Guvern, dar nu putem să fim de acord să reluăm dezbaterile pe cele trei legi adoptate. Referitor la textele concrete, punctul nostru de vedere este că suntem împotriva posibilității pensionării la 20 de ani, suntem pentru abrogarea și nu pentru amânarea acestui articol”, a declarat, marți, în comisia pentru legile justiției, deputatul UDMR Marton Arpad, citat de Mediafax.
Acesta s-a referit la prevederea din OUG 92 prin care s-au modificat legile justiției astfel încât pensionările anticipate ale magistraților se amână până la finele anului 2019.
Comisia specială pentru legile justiției a început, marți, dezbaterile generale pe legea de aprobare a OUG 90/2018 privind secția de investigare a infracțiunilor din justiție, precum și pe legea de aprobare a OUG 92/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției.
Amintim că experții Comisiei de la Veneția ai recomandat abandonarea schemei de pensionare timpurie a magistraților.
Forurile de magistrați au criticat prevederea din ordonanța de urgență, data de Tudorel Toader exact în ziua în care intrau în vigoare modificările la una din legile Justiției, spunând că propunerea PSD ar duce la depopularea masivă a instanțelor, cu efecte devastatoare pentru curțile de apel din țară.
Judecătorul Cristi Danileț a declarat, într-un interviu acordat Reporter Global, că amânarea aplicării legii timp de un an, pentru data de 31 decembrie 2019, nu rezolvă nu nimic situația din sistem.
”Pe 31 decembrie anul viitor (…) vor fi mai mulți pensionari, nu doar cei care au 20 de ani vechime acum ci și cei care vor face la anul 20 de ani. Tot nu se rezolvă problema necesarului de personal din sistem. Haideți să vă explic care este tragedia. Prin aceleași legi ale Justiției (cele adoptate în iulie în parlament – n.r) s-a mărit durata studiilor la Institutul Național al Magistraturii. Dacă acum trebuie să faci doi ani ca să devii judecător sau procuror, cu noile legi ale Justiției trebuie să faci patru ani. Dacă s-a dublat numărul de ani de studiu, înseamnă că timp de doi ani nu vom avea absolvenți de INM. Plus că s-a mărit vechimea necesară pentru a promova la instanțele superioare și parchetele superioare. În același timp, se îngreunează accesul în sistem, se îngreunează promovarea în sistem, dar se ușurează ieșitul din sistem. Este evident că vom avea o perioadă în Justiție când va fi o lipsă uriașă de judecatori și de procurori, pe care nu vom avea cum să o acoperim”, a avertizat judecătorul de la Cluj.