PSD-ul nostru cel de toate zilele

124
8 minute de lectură

Abia s-a consumat congresul alegerii conducerii, că PSD se mai pregătește de încă unul. Cel al candidatului la prezidențiale, practic, știut, cel puțin la această oră. Mai mult decât Viorica Dăncilă, Eugen Teodorovici pare, în acest moment, vedeta cât se poate de prezidențiabilă a partidului. Dar, până la momentul nominalizării oficiale a combatantului PSD în lupta pentru prezidențiale, partidul e în plin proces de reașezare și obișnuire, nu tocmai ușoară, cu noua direcție. Se mai adaugă o șefă care servește, rând pe rând, replici, idei și lovituri care îl iau pe nepregătite pe social-democratul obișnuit cu alt ritm și, mai ales, cu o altă Viorica Dăncilă.

         Șefa PSD e în plin turneu prin filiale din țară. La unele dintre acestea, se fac alegeri și Viorica Dăncilă ține aproape pentru a se asigura că ploile se aranjează cum trebuie. Spre binele partidului, desigur.

Logica politică a fidelității

         Sigur, mai întâi a fost ședința de la o vilă de protocol din Capitală, unde au căzut primele capete. Robert Negoiță, primarul și liderul de la sectorul 3, a fost suspendat pentru șase luni din partid. Șerban Nicolae nu va mai fi liderul senatorilor PSD și nu e sigur că nu vor mai fi sancționați și alții. Interesant este cum vede însă președintele PSD chestiunea fidelității față de partid. Robert Negoiță a furnizat motive serioase de suspendare, spune Viorica Dăncilă: „În momentul în care vii în spațiul public și spui că ai votat împotriva partidului tău și ocupi funcții cu sigla acestui partid în spate, joci necinstit față de colegii tăi, față de conducerea partidului și acest lucru eu nu o să-l accept și nici colegii mei nu-l acceptă. În momentul în care deții o funcție de primar pentru că ai fost votat pe lista PSD, ești vicepreședinte al partidului, ales de social-democrați, nu poți să ieși public și să spui că ai votat împotriva social-democraților.”

Viitorul contează

Prezentă însă la Brăila, în fieful lui Mihai Tudose, a fost întrebată cum vede faptul că unii primari din județ au „tras” în campanie pentru proaspătul europarlamentar al PRoRomânia, și nu pentru PSD: „Nu am discutat despre acest lucru. Este adevărat că, poate, din patriotism local, ca să spun așa, având un candidat de aici, de la Brăila, au existat voturi pentru domnul Mihai Tudose. Eu vreau să nu mai privesc în urmă, vreau să privesc către viitor. Pentru mine și pentru colegii mei sunt importante alegerile prezidențiale, locale și parlamentare și eu cred că toți primarii, toți membrii noștri de partid și foarte mulți alți cetățeni care vor să fie alături de noi se vor implica în această campanie, pentru că, în fond, vorbim de viitorul României, vorbim de viitorul comunităților locale și, de ce nu?, vorbim de alegeri parlamentare, ceea ce presupune un nou guvern, care sperăm să fie tot social-democrat.” Sigur, strategic, e de înțeles. Viorica Dăncilă nu vrea să predea Brăila cu propria mână lui Victor Ponta, așa că manifestă indulgență, în timp ce, la centru, vrea să arate că ține frâiele cu toată fermitatea și că, așa neconflictuală cum e ea, când interesele o cer, știe să fie și aspră. Și mai dă și un semnal altora de prin țară că, dacă se îndreaptă, îi iartă. Socotelile nu s-au încheiat, însă. Viorica Dăncilă are de gând să ia județele la pas și să se asigure că totul este sub control.

Obsesia dublei comenzi

Sub controlul ei sau, cel puțin, oficial. Asta pentru că, în partid, destul de mulți încă nu își revin după schimbarea la față a Vioricăi Dăncilă. La fel de mulți se întreabă totuși ce hram poartă, cine este, de fapt, și dacă nu cumva are o nouă comandă, după dispariția lui Liviu Dragnea.

De altfel, de la momentul Sorin Grindeanu încoace, „dubla comandă” a devenit o obsesie în PSD. Să ne amintim celebra explicație a lui Liviu Dragnea cu privire la schimbarea de macaz a lui Sorin Grindeanu. „El nu mai e el”, le mărturisea Liviu Dragnea jurnaliștilor. Nu trecuse mult timp și, la momentul nominalizării sale ca prim-ministru, Mihai Tudose a trebuit să dea asigurări colegilor de partid că nu are „dublă comandă”. Atunci, pentru scurt timp, pe Liviu Dragnea l-a convins. Așa se face că acum ideea revine. Șerban Nicolae a reacționat sibilinic la vestea pierderii șefiei senatorilor PSD în postarea „TUSEA ȘI JUNGHIUL”: „Oamenii mici au doar satisfacții mărunte. Și nu, nu mă refer la slugile «de execuție», ci la stăpânii lor. Care-i țin pe 30 de arginți. La cursul valutar corect, bineînțeles.” Liviu Pleșoianu, dornic să fie candiadtul PSD la prezidențiale, plusează și el: „Cine vrea să ajungă pe vârful muntelui ar trebui să urmărească indicatoarele, nu să meargă orbește după cei din față. Cei din față s-ar putea îndrepta spre prăpastie… Urmați omul doar dacă omul urmează indicatorul! Câtă vreme doamna Dăncilă a ținut drumul corect, nu numai că nu am criticat-o, dar am și apărat-o PUBLIC. Acum, dacă văd că merge cu viteză maximă către râpă, să nu se aștepte nimeni să merg după dânsa!” 

         Oricum ar fi, Viorica Dăncilă merge mai departe. Defilează imperturbabilă cu cei doi secunzi, Eugen Teodorovici și Mihai Fifor, ambii dornici să fie desemnați de partid în cursa pentru Cotroceni. Ba chiar, în ultima vreme, șefa PSD și a Guvernului nu se sfiește să facă glume și să îi provoace pe cei doi. Unul  ̶  dezinvolt, sigur pe el și afișându-și șarmul masculin în orice împrejurare; celălalt  ̶  taciturn, rezervat în a se da în spectacol, făcându-i șoptit șefei lui sugestii de răspunsuri la întrebările presei.

         Cu cei doi după ea, Viorica Dăncilă aplică strategia lui Adrian Năstase din anul 2004: afișează peste tot „fața umană” a unui premier care nu ezită să glumească, să se poarte natural și prietenos cu lumea.

Competiție cordială

         Imaginile recente din tabăra de la Sulina sunt sugestive. Într-un fel, nu doar pentru Viorica Dăncilă, ci și pentru cei doi secunzi. Prim-ministrul României, din nou, la o masă de ping-pong, provocându-l pe Eugen Teodorovici la un meci cât se poate de serios. O Viorica Dăncilă cât se poate de sprintenă și dezinvoltă, amenințându-l pe Eugen Teodorovici, cât se poate de casual, într-un tricou pe care și l-a inscripționat deja cu sloganul lui pentru prezidențiale, #insistpentruromânia. Dar ce te faci când Viorica Dăncilă o ia desculță pe plajă, spre deliciul tuturor? Pe fază, secretarul general Mihai Fifor s-a descălțat rapid, a încercat apa și l-a invitat și pe Eugen Teodorovici să-i urmeze exemplul, pe motiv că „face bine la bătături”. În pantofi prin nisip, chemat insistent de premier, ministrul finanțelor a părut ceva mai reținut. Totuși, e greu de crezut că a scăpat cuiva jocul făcut de Viorica Dăncilă, precum o dirigintă între doi elevi preferați, dar atât de diferiți. Deocamdată, cel mai rebel pare avea totuși câștig de cauză. În plus, aerul său că situația este sub control, iar ea e relaxată și un om din popor, ca toți oamenii, care știe să facă glume, dar și să-și asume responsabilități majore.

         Toate se petrec însă în așteptarea marelui congres de desemnare a reprezentantului PSD în cursa pentru Cotroceni. Viorica Dăncilă a vrut să arate că nu are resentimente, așa că în sondajul comandat de partid figurează inclusiv Șerban Nicolae și Ecaterina Andronescu. Este și Călin Popescu Tăriceanu, deși liderul ALDE are șanse minime. Toate informațiile converg, în acest moment, către Eugen Teodorovici. Care, de altfel, se poartă ca și cum…

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele