Putin le propune saudiților rachete rusești în locul celor americane

36
3 minute de lectură
Russian President Vladimir Putin (C) attends the military parade during the Navy Day celebration in St.Petersburg, Russia, 28 July 2019. EPA/DMITRY LOVETSKY POOL PHOTO

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus luni Riadului achiziționarea unui sistem de rachete fabricat în Rusia pentru apărarea teritoriului, în urma atacurilor cu drone care au fentat sistemele de apărare americane ale instalațiilor petroliere saudite la sfârșitul săptămânii, informează AFP.

„Suntem pregătiți să ajutăm Arabia Saudită ca ea să își poată proteja teritoriul. Am putea să o facem exact așa cum Iranul a făcut-o, cumpărând sistemele de rachete rusești S-300, și la fel cum Turcia a procedat deja, prin cumpărarea sistemelor de rachete rusești S-400”, a declarat Vladimir Putin la Ankara.

Aceste echipamente militare „vor proteja în mod categoric orice punct al infrastucturii din Arabia Saudită”.

Coaliția din Yemen, condusă de Arabia Saudită, a afirmat în aceeași zi că armele utilizate în acest atac revendicat de către rebelii yemeniți houthi ar fi fost fabricate în Iran. Rusia a cerut comunității internaționale „să nu tragă concluzii pripite” după acest atac.

„Facem apel la toate țările să se abțină de la orice acțiune sau concluzie pripită care să agraveze situația, ci dimpotrivă, să mențină o line care va contribui la calmarea sa”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Potrivit primelor informații, apărarea saudită a fost străpunsă de mai multe drone, relativ ieftine, într-un mod neconvențional, implauzibil pentru o forță aeriană tradițională: zburând pe distanțe lungi pentru a lansa bombe, care au incendiat o parte semnificativă a infrastructurii petroliere a Arabiei Saudite.

Peste 10 drone au țintit structurile petroliere din provincia al-Sharqiya a regatului, lângă „triunghiul hidrocarburilor” (Dammam-Dhahran-al-Khobar).

Arabia Saudită a cheltuit sume considerabile pentru dotarea regatului cu sisteme de apărare sol-aer, precum baterii de rachete antirachetă americane Patriot, radare și forțe aeriene de ultimă oră.

Cheltuielile de înarmare au depășit 65 de miliarde de dolari în 2018, conform Institutului de cercetare pentru pace din Stockholm. Potrivit unui raport al experților ONU publicat în 2018, dronele rebelilor houthi au fost realizate cu ajutorul unor piese de origine iraniană, fiind de dimensiuni variabile și pot zbura la diferite viteze și altitudini, îngreunând interceptarea lor.

La începutul lunii iulie, aceștia au prezentat, în cadrul unei ceremonii desfășurate cu pompă într-un loc secret, o dronă-bombardier, numită „Sammad 3”, și o rachetă de croazieră, „Al-Qods”, precum și o dronă înarmată cu explozibili, „Qasef 2”.

În materialele video postate online de rebelii houthi se poate observa cum drona de atac „Sammad 3”, dispunând de o rază de acțiune de 1.500 km, poate ajunge în orice punct de pe teritoriul Arabiei Saudite, precum și în mai multe regiuni din Emiratele Arabe Unite, aliate ale Riadului în războiul din Yemen.

Becca Wasser, analistă la centrul Rand Corp, precizează pentru France Presse că „în cea mai mare parte, Arabia Saudită contează pe sistemele sale Patriot pentru a intercepta proiectilele houthi, dar rezultatele sunt sub așteptări, deoarece rachetele Patriot sunt destinate mai curând distrugerii rachetelor decât dronelor”.

Ea mai consideră că „utilizarea dronelor demonstrează că houthi au găsit o fisură în sistemele lor de apărare”. Dimensiunile instalațiilor petroliere saudite, având pe alocuri mărimea unor veritabile orașe, și răspândirea lor pe întreg teritoriul regatului le face dificil de protejat în mod constant de amenințări în permanentă schimbare.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele