Implementarea unui armistiţiu complet în regiunile separatiste ucrainene şi, eventual, acordarea unui statut special zonei au fost stabilite de Vladimir Putin și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, de comun acord cu Emmanuel Macron și Angela Merkel, la Summitului în formatul Normandia desfăşurat luni seară la Palatul Elysée, transmite Mediafax.
“Părţile se angajează să implementeze în totalitate şi integral armistiţiul, care va fi consolidat prin aplicarea tuturor măsurilor necesare de susţinere a acordului de încetare a focului, înainte de sfârşitul anului 2019. Părţile susţin elaborarea şi aplicarea unui plan actualizat pentru deminare, în baza deciziei Grupului de contact trilateral privind activităţile pentru deminare, luată pe 3 martie 2016. Părţile susţin un acord în cadrul Grupului de contact trilateral privind trei zone suplimentare de retragere, cu obiectivul de a proceda la retragerea forţelor şi echipamentelor până la sfârşitul lunii martie 2020”, se arată în Declaraţia comună a Summitului de la Elysée.
Schimb de prizonieri
Astfel, vor fi facilitate eliberarea şi schimbul de prizonieri până la sfârşitul anului, pe baza principiului „toţi în schimbul tuturor”.
„Părţile vor susţine un acord în cadrul Grupului de contact trilateral, în 30 de zile, privind crearea de noi puncte de trecere de-a lungul liniei de contact, în primul rând pe baza unor criterii umanitare”, de arată în Declaraţia adoptată după reuniune, conform unui comunicat transmis de Preşedinţia Franţei.
“Părţile exprimă interesul de a ajunge la un acord în formatul Normandia (N4) şi al Grupului de contact trilateral asupra tuturor aspectelor juridice ale dispoziţiilor particulare de autoautoadministrare locală – statut special – pentru anumite zone ale regiunilor Doneţk şi Lugansk, după cum s-a indicat în Pachetul de măsuri privind aplicarea Acordurilor de la Minsk din 2015, pentru asigurarea funcţionării pe o bază permanentă”, mai scrie în comunicat.
Astfel, “părţile le cer consilierilor politici şi miniştrilor de Externe să urmărească aplicarea acordurilor şi stabilesc să organizeze o nouă reuniune în acest format în următoarele patru luni, în principal pe tema condiţiilor politice şi de securitate ale alegerilor locale”, subliniază liderii Rusiei, Ucrainei, Franţei şi Germaniei.
Conflictul militar din regiunile Doneţk şi Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi separatişti proruşi, a izbucnit în 2014, după înlăturarea Administraţiei proruse de la Kiev. Până în prezent, aproximativ 13.000 de au murit în urma acestui conflict. Acordul de la Minsk, care prevede încetarea ostilităţilor, a fost încălcat în mod frecvent.