Radovan Karadzici a fost condamnat la închisoare pe viață

121
1 minut de lectură

Judecătorii Mecanismului Tribunalului Penal Internațional al ONU au decis astăzi, în apel, condamnarea la închisoare pe viață a lui Radovan Karadzici (foto), fost președinte al Republicii Srpska.

Karadzici, în vârstă de 73 de ani, a fost condamnat în 2016, de către Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, la 40 de ani de închisoare, însă a făcut apel. El și-a motivat apelul susținând că a fost condamnat pe baza unor „zvonuri“.

Karadzici a fost găsit vinovat pentru zece acuzații de genocid, crime de război și alte atrocități, inclusiv plănuirea masacrului de la Srebrenița din iulie 1995. Atunci, militari sârbi bosniaci au ucis aproximativ 8.000 de musulmani într-o „zonă sigură“ din Srebrenița, protejată de forțele ONU de menținere a păcii. Masacrul de la Srebrenița este cea mai mare crimă de acest fel comisă în Europa după 1945. Karadzici a fost președinte al Republicii Srpska (una dintre cele două entități care compun Bosnia și Herțegovina) în anii ’90. În motivarea verdictului inițial, instanța internațională a decis că Radovan Karadzici și alți lideri ai vremii au fost responsabili pentru „crimele organizate și sistematice comise împotriva musulmanilor și croaților din Bosnia“.

Fostul comandant de armată Ratko Mladici a fost condamnat la închisoare pe viață în noiembrie 2017 în baza unor acuzații similare.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele