Raport PMP: România, la un pas de recesiune

Promisiuni, neîndepliniri, efecte ale politicii PSD

9 minute de lectură

Partidul Mișcarea Populară a făcut public un raport al guvernării Dăncilă, mai exact, al angajamentelor nerespectate, sub titlul „Topul promisiunilor mincinoase ale PSD – efecte ale politicii dezastruoase sub guvernele PSD”. Raportul face un inventar al promisiunilor neîndeplinite, pe douăsprezece domenii, de la macroeconomie, justiție, educație, sănătate, afaceri interne, până la politică externă și cultură. Promisiunilor de care PSD nu s-a achitat li se opune un inventar al derapajelor pe care fiecare domeniu le înregistrează sub guvernarea Dăncilă. Fiecare capitol beneficiază și de un citat din categoria gafelor care au făcut-o celebră pe Viorica Dăncilă. Raportul însuși debutează sub mottoul „Faceți un exercițiu de imagine și puneți-vă în locul meu”.

România „devastată”

La capitolul „Macroeconomie și fiscalitate”, printre promisiunile neîndeplinite se află: stabilitatea și predictibilitatea fiscală, adoptarea codului economic, modificarea cotei TVA de la 19% la 18% începând cu 1 ianuarie 2018, extinderea cotei TVA de 0% pentru vânzarea de locuințe și pentru inputuri în agricultură începând cu 1 martie 2017, impozit pe cifra de afaceri, extinderea neimpozitării venitului pentru medici, eliminarea impozitului pe dividende de la 1 ianuarie 2018 și asigurarea unui buget minim de funcționare anuală pentru primării la un nivel minim de 750 de lei pentru fiecare locuitor. Cu toate aceste promisiuni, PSD a câștigat alegerile din decembrie 2016.

Lor li se opun contraperformanțele care arată că România este la un pas de recesiune. Astfel, s-a produs o încetinire a creșterii economice, de 4,1 în 2018 și 3,5 în 2019, după cum o arată chiar estimarea Băncii Mondiale. De asemenea, a crescut datoria publică, care este de 34,248 miliarde de euro la 1 decembrie 2018, în creștere cu 68 de milioane de euro față de cea înregistrată la finalul anului 2017. În creștere este și deficitul balanței comerciale, de 13, 7 miliarde de euro la 1 decembrie 2018, comparativ cu 11,3 miliarde de euro în perioada similară din 2017, după cum o arată Eurostat. Cât privește absorbția fondurilor europene, aceasta a fost de 12,64% la sfârșitul lunii decembrie 2018. Inflația, în 2018, a fost de 3,5%, cu maxime care s-au apropiat de 5%. Investițiile publice au scăzut, de la 5,3 miliarde de euro, adică 2,8% din PIB în 2017, la 3,37 miliarde de euro în 2018, adică 1,6% din PIB. Salariile, la pachet cu costul forței de muncă, au înregistrat cele mai mari creșteri din rândul statelor membre UE în 2018. Leul s-a depreciat, depășind pragul de 4,7 lei pentru un euro, pe fondul politicilor inflaționiste din 2017-2018. La același capitol este inclusă și instabilitatea legislativă, care arată că, doar în anul 2018, legislația s-a modificat de 5,873 de ori.

Justiție: compromiterea statului de drept

Palatul Justiției București, Foto: Wikipedia.org

Raportul amintește că printre promisiunile făcute de PSD pentru domeniul justiției, dar neîndeplinite, s-a aflat semnarea memorandumului între cele trei puteri în stat, legislativă, executivă și judecătorească. Promisiunea a rămas doar pe hârtie, așa cum au rămas și cele de constituire la nivelul instanțelor de judecată a centrelor de informare, de scădere a duratei proceselor și degrevare a instanțelor, de realizare a unui cartier pentru justiție – Justice District, în București. Tot așa cum nu s-au făcut investiții în modernizarea și extinderea penitenciarelor și nu a fost mărit numărul de instanțe specializate în materie comercială de la 3 la 15. De asemenea, una dintre promisiunile de forță de pe domeniu, amintește raportul PMP, a fost cea că guvernul și Comisia Europeană vor coopera pentru ridicarea MCV în mandatul actualei Comisii. Or, realitatea din teren, arată raportul, este una tragică, anticipată de citatul din premierul Dăncilă, cu care debutează prezentarea întregului capitol: „Orice om îi este frică de o plângere penală”. În schimbul acestor promisiuni neîndeplinite, ceea ce a oferit guvernul a fost însăși compromiterea progreselor făcute deja de România privind statul de drept. Au fost modificate legile justiției și codurile penale. A fost subminată independența justiției și compromisă lupta anticorupție. A fost demis procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție și s-a dat asaltul asupra procurorului general, Augustin Lazăr, aflat în procedură de revocare, cerută de ministrul justiției, Tudorel Toader. A crescut puterea ministrului asupra carierei magistraților și a fost înființată secția specială de investigare a lor. Au fost blocate completele de la Curtea Supremă, iar guvernul a practicat o permanentă inducere în eroare a instituțiilor internaționale, prin răspunsul dat la cele trei rapoarte critice privitoare la statul de drept din România: raportul GRECO, al Comisiei de la Veneția și MCV. Au fost blocate anchetele penale, cum e cazul celei privind intervenția violentă a jandarmilor de la mitingul din 10 august 2018, cu trimiterea în cercetare disciplinară a magistraților care făceau ancheta. Toate acestea, arată raportul, configurează un tablou sumbru al realității din justiție și care afectează statul de drept, fără nicio legătură cu promisiunile și țintele stabilite de PSD în campania cu care a câștigat alegerile parlamentare și în baza cărora a ajuns la guvernare.

România, țara infecțiilor intraspitalicești și a epidemiilor

Nici la capitolul Sănătate, lucrurile nu stau mai bine. Raportul amintește de promisiunea construirii a 8 spitale regionale, prin Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, și a unui spital republican la București. De asemenea, amintește de promisiunea de campanie privind achiziționarea a 3.000 de autosanitare destinate mediului rural, precum și de promisiunea reducerii cu minimum 35% a prețului medicamentelor inovative care și-au pierdut patentul și au fost înregistrate ca medicamente generice.

Tot la capitolul promisiunilor neîndeplinite din Sănătate figurează (ne)pornirea și dezvoltarea Institutului Cantacuzino, pentru ca România să-și asigure independența în domeniul producției de vaccinuri. Și, nu în ultimul rând, promisiunea că medicii vor avea impozit 0% din venit. Niciuna dintre aceste promisiuni nu a fost îndeplinită, în schimb, situația dramatică din sistemul de sănătate arată o Românie ca după război: doar 40% dintre spitalele din România au autorizații sanitare de funcționare, pentru că nu respectă normele care să le confere siguranță pacienților. Tot așa cum incendiul din „Colectiv” a devoalat nu un caz, ci un fenomen răspândit la nivelul întregului sistem spitalicesc: în România se moare în spitale din cauza infecțiilor nosocomiale dobândite după internare. Statisticile arată că numai în 2017 au fost înregistrate 10.403 de cazuri de infectare intraspitalicească. Și epidemia de rujeolă, care a înregistrat 15.703 cazuri de îmbolnăviri până în ianuarie 2019 și soldată cu 60 de decese, și cea de gripă, în care s-au înregistrat 117.000 de cazuri, față de 79.000 din sezonul precedent, și soldată cu 82 de decese, denotă disfuncționalități majore în aprovizionarea cu vaccinuri.

România, fără viitor

Guvernul Romaniei

Un alt domeniu afectat profund de politicile principalului partid de guvernământ este Educația, mai arată raportul PMP, care amintește de promisiunile fabuloase făcute de PSD: de la construirea a 2.500 de creșe, grădinițe și unități afterscool până la subvenționarea accesului la internet pentru toate unitățile de învățământ din mediul rural. Sau de reducerea ratei abandonului școlar, de dezvoltarea învățământului profesional și tehnic de nivel 5 terțiar non-universitar, prin susținerea sa de stat, în domenii cu potențial de creștere, în bună relație cu dezvoltarea economică a României. Realitatea din Educație este, însă, alta. Una care configurează o țară fără viitor: 1 din 5 copii nu merge la școală. Unul din patru tineri de până în 24 de ani este în afara pieței muncii. 43% dintre tinerii cu vârsta între 15 și 29 de ani trăiesc în sărăcie. Rata de părăsire a școlii în mediul rural este de 26,6%, iar în orașele mici și în suburbii, de 17,4%. Peste 80% din școlile din România nu au avize și autorizații de funcționare. La toate acestea se adaugă politizarea sistemului de educație, atacul permanent la autonomia și resursele universităților și decuplarea completă a școlii românești de la piața muncii.

Raportul continuă cu un diagnostic foarte dur, făcut prin simpla alăturare a promisiunilor neîndeplinite cu măsurile luate între timp de Guvernul Dăncilă, care relevă o Românie captivă, în care se dă sistematic atacul asupra mediului de afaceri, asupra categoriilor vulnerabile, copii și pensionari, în contrapartidă cu pensiile uriașe speciale oferite parlamentarilor și celor din aparatul de stat. O Românie a injustiției sociale, deși guvernată de un partid social-democrat, a pestei porcine care a doborât însăși sursa de subzistență de la sate. Timp în care a crescut controlul autorității, relevat de intervenția violentă a jandarmilor asupra cetățenilor pașnici la mitingul din 10 august 2018, dar sunt compromise structurile de siguranță a statului: de la înzestrarea armatei până la compromiterea relațiilor României cu partenerii tradiționali. „Avem, în schimb, un program de guvernare marca Dragnea, care, în proporție de 95%, este preocupat doar de situația din Justiție”, spune președintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, cel care a pus la dispoziția Reporter Global raportul, conceput ca într-o oglindă neagră a guvernării PSD.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele