Reacții la numirea Kovesi drept procuror-șef european

56
8 minute de lectură
Foto: Bogdan Cristel

Dan Barna a transmis un mesaj de susținere pentru Laura Codruța Kovesi la funcția procuror șef european, anunțând susținerea din partea USR și PLUS. Liderul USR a mai spus că partidul va acționa în continuare în Parlament pentru ca „inițiativa #fărăpenali să ajungă în Constituție.

„Îi transmit felicitările mele Laurei Codruța Kovesi! V-am promis înainte de alegerile europarlamentare că trimitem la Bruxelles și Strasbourg oameni competenți, oameni care fac diferența. Acum câteva minute ați avut o nouă probă că ne ținem de cuvânt. Delegația USR-Plus a avut un rol decisiv în obținerea unui vot pozitiv în Consiliu de la ambasadorii statelor membre pentru nominalizarea Laurei Codruța Kovesi în postul de procuror șef european. Anterior opoziția înverșunată a tripletei Liviu Dragnea-Viorica Dancilă – Tudorel Toader făcuse ca nominalizarea să intre într-un impas. Azi doar Viorica Dăncilă mai insistă să oprească această nominalizare iar opoziția domniei sale nu a contat. Doamna premier și candidat al PSD este izolată în insistența sa stranie de a opri cariera doamnei Kovesi. Nu pot să nu remarc că dacă doamna candidat ar fi acționat decent în trecut și ar fi lăsat-o pe Laura Kovesi să își continue cariera în țară astăzi nu ar mai fi pusă în această poziție de acționa împotriva intereselor propriei țări. Candidatei PSD la președinției îi spun doar atât: nu poți spera să fii președinte al tuturor românilor câtă vreme crezi că victoriile care nu îți aparțin trebuie oprite cu orice preț”, a scris Barna, pe Facebook.

„În urmă cu un an și după hărțuieli necontenite, Liviu Dragnea își impunea voința și reușea să o îndepărteze pe Laura Codruța Kovesi de la DNA. Atunci când președintele Iohannis a semnat decretul de revocare eram în timpul campaniei de strângere de semnături pentru inițiativa #farapenali. A fost unul dintre momentele care ne-au întârit hotârârea să nu dăm înapoi niciun milimetru. „Corupția poate fi înfrântă”, a spus atunci doamna Kovesi. Ea a spus-o de la DNA, noi am spus-o din stradă. Așa am ajuns la un milion semnături pentru #farapenali”, a transmis Dan Barna, joi, într-o postare publicată pe Facebook, citată de MEDIAFAX.

Președintele USR a anunțat susținerea Laurei Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului European, din partea USR-PLUS.

„Laura Codruța Kovesi este un om cu o misiune: dreptatea. USR și PLUS i-au fost alături anul trecut și îi sunt și azi să-și ducă, până la capăt, misiunea. O vom susține să obține mandatul de procuror european, cu regretul că, fără ea, lupta anticorupție din România se întoarce la vameșii care iau șpagă 70 de euro. Da, s-a întâmplat zilele astea! Kovesi va continua să lupte pentru dreptate la nivel european. Cu sprijinul nostru necondiționat”, a mai spus Dan Barna.

Liderul USR a mai precizat că USR continuă demersurile în Parlament pentru combaterea corupției.

„Noi continuăm aici. Ne batem în Parlament pentru ca inițiativa #farapenali să ajungă în Constituție pentru că românii susțin ca politicienii condamnați penal să nu mai poată fi primari, parlamentari sau miniștri. Și vrem ca magistrații să-și recapete independența și instrumentele pentru a-i urmări pe politicienii corupți. Da, corupția poate fi înfrântă. Și vreau să ducem această misiune la Cotroceni!”, a mai precizat Barna.

Ludovic Orban a susținut într-un comunicat că votul favorabil din COREPER pentru candidatura Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European este „o victorie imensă” la care și-au adus „contribuția decisivă” președintele Iohannis și liderii și eurodeputații PNL.

„Este o victorie imensă pentru România, la care a contribuit decisiv Președintele Klaus Iohannis, alături de liderii și europarlamentarii PNL care au făcut un lobby intens pentru Laura Codruța Kovesi. Partidul Național Liberal, în calitate de membru al PPE, a folosit toate pârghiile de influență pentru a obține acest rezultat, reușind să determine schimbări de poziții în rândul țărilor care inițial nu au votat în favoarea Laurei Codruța Kovesi”, a transmis, joi, liderul PNL Ludovic Orban, într-un comunicat de presă.

Președintele PNL a mai spus că votul pentru Kovesi este imporant în contextul opoziției venite din partea Guvernului și parlamentarilor PSD.

„În momentul critic, am reușit să câștigăm în favoarea candidatului român bătălia cu PSD din Parlamentul European, care și-a declarat susținerea pentru Laura Codruța Kovesi, după ce Consiliul votase în favoarea candidatului francez. Acel moment a fost hotărâtor pentru parcursul ulterior al candidaturii, în condițiile în care ne-am confruntat cu tactici diversioniste ale europarlamentarilor PSD. Am obținut decizia de menținere a sprijinului Parlamentului European după alegerile europene și am reușit să accelerăm formarea comisiei de negociere pentru a relua, astfel, votul din COREPER. Este un succes cu atât mai important, în condițiile în care Guvernul Dăncilă a militat împotriva candidatului român printr-o campanie agresivă și toxică de fake-news”, mai notează liberalul.

Liderul liberalilor a mai spus că votul din COREPER este „o palmă imensă primită de Guvernul Dăncilă din partea statelor europene” și că mesajul transmis Guvernului PSD este că pozițiile pe care le adoptă nu sunt luate în seamă, nu sunt în concordanță cu abordările europene.

„Actualul Guvern este căzut în irelevanță și nu poate obține nimic bun pentru România”, a încheiat Orban, citat de MEDIAFAX.

Cea de-a treia reacție îi aparține europarlamentarului PNL Siegfried Mureșan, care a scris pe Facebook: „Laura-Codruța Kövesi a câștigat acum în mod categoric votul pentru poziția de procuror-șef european în Consiliul Uniunii Europene. Candidata noastră a obținut 17 voturi din 22 de voturi exprimate. Este o victorie categorică. A câștigat dreptatea. A câștigat justiția. A câștigat România oamenilor cinstiți. Felicitări, Laura-Codruța Kövesi!”.

Și prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a felicitat-o pe Laura Codruța Kovesi, susținând că fosta șefă DNA va reprezenta țara cu demnitate și profesionalism.

„Victorie imensă pentru PNL și Președintele Klaus Iohannis care au susținut candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru postul de Procuror șef european! Bunul simț, profesionalismul și apărarea valorilor democratice au contat pentru toți partenerii europeni care și-au dat astăzi votul pentru candidatul român. Au avut drept argument semnalul puternic transmis de peste 6,5 milioane de români care au ales același drum la Referendumul din 26 mai. Este o recunoaștere a direcției pro-europene și a capacității românilor de a apăra valorile statului de drept. Doar așa putem demonstra că România nu înseamnă doar PSD și lupta lor cu justiția. Viorica Dăncilă a rămas în offside când a dat mandat împotriva României și a demonstrat că singurul ei crez politic este lupta împotriva justiției și a românilor cinstiți Felicitări, Laurei Codruța Kovesi! Am încredere că ne va reprezenta țara cu demnitate și profesionalism din poziția câștigată astăzi!”, a scris Turcan, pe Facebook, citată de MEDIAFAX.

Ambasadorii statelor membre ale UE au votat, joi, pentru desemnarea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european. Potrivit surselor MEDIAFAX, au existat 17 voturi „pentru” din totalul de 22 de voturi exprimate.

Surse europene au declarat pentru MEDIAFAX că votul urmează să se comunice Parlamentului European, apoi va mai fi o întâlnire a Consiliului miniștrilor care vor lua act de decizia din COREPER, unde s-a votat pentru desemnarea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef european.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele