„Reconversia” medicamentelor nebrevetate oferă mari speranțe de noi tratamente

Guvernele trebuie să le dea însă firmelor stimulente ca să investească în ele

47
12 minute de lectură

Scopuri multiple

Ediția tipărită | Internațional – 28 februarie 2019


SPRE SFÂRȘITUL lui 2014, un britanic de 66 de ani numit Alistair a avut o criză de apoplexie. Tomograful a expus o veste șocantă. Avea o tumoră inoperabilă cerebrală – un glioblastom – care avea toate șansele să îl omoare în câțiva ani. Curând după asta, el a citit un articol într-un ziar care sugera că un cocteil de medicamente ieftine, de zi cu zi, alese pentru efectele lor anti-cancerigene, îl ajutase pe un pacient cu aceeași boală. Doctorii nu au fost impresionați, dar au spus: „Nu te putem opri”.

Patru ani mai târziu, Alistair încă ia acest tratament medicamentos, alături de cel „conform procedurii standard”. Cocteilul de medicamente este prescris de o clinică privată din Londra, Care Oncology, care recomandă o statină (un medicament pentru scăderea colesterolului), metformin (folosit pentru tratamentul diabetului de tip 2), doxiciclină (un antibiotic) și mebendazol (un agent antiparazitar). Asta poate suna radical, dar este vorba de fapt de medicamente sigure, ieftine, generice, cu unele efecte anticancerigene dovedite. Cu toate acestea, etichetele lor nu spun că tratează glioblastomul – și de fapt nicio altă formă de cancer.

Această lipsă de interes clinic nu este neobișnuită. Există un bazin uriaș de medicamente generice cu utilizări neexploatate. Inițial, aprobate pentru o boală, aceste medicamente au rămas neomologate și dau acum speranțe pentru alte boli. Thalidomida, un medicament pentru senzația de greață asociată cu sarcina, legat perpetuu de scandal și dezastru, a găsit noi utilizări în lepră și cancerul sângelui. Medicamentele contra acneei fac parte acum din tratamentul efectiv al unei forme de leucemie. Faimoasa Viagra provine din cercetări eșuate în privința anginei.

Scara șanselor de „reconvertire a medicamentelor” este largă. Bruce Bloom, șeful unei organizații caritabile americane care se ocupă de reconversia medicamentelor, Tratamente Accesibile (Cures Witin Reach), spune că au fost aprobate 9.000 de medicamente generice. Pan Pantziarka, de la Fondul Anticancer, o altă organizație caritabilă, spune că grupul său a găsit dovezi de activitate anticancer în aproape 260 de medicamente non-cancer. Majoritatea au pierdut protecția patentelor. Cercetările care au trezit interesul în aceste medicamente vin din munca preclinică de laborator cu animale, raporturi de caz, mici testări clinice și studii de observație pe scară largă.

Studii pe scară largă asupra donatorilor de sânge scot la lumină opțiuni altminteri uitate. După ce a analizat mii de medicamente aprobate, Institutele Naționale de Sănătate (NIH), o agenție de cercetare americană, a identificat 25 de molecule care ar putea combate bacteriile rezistente la medicamente, din care jumătate sunt medicamente deja aprobate, Institutul de Cercetări Bio-medicale din California, de la San Diego, are o bibliotecă cu 12.000 de componente de medicamente pe care le testează împotriva patogenilor care provoacă boli. Două medicamente sunt în faza de încercări, drept rezultat: un tratament antireumatismal numit auranofin pentru tuberculoză; și clofazimin, un medicament pentru lepră, pentru tratarea parazitului Cryptosporidium.

Medicamente ca acestea – nebrevetate, ieftine și deja aprobate – se pot dezvolta relativ repede pentru tratarea bolilor noi. Testarea entităților moleculare noi poate să coste sute de milioane de dolari, iar problemele de siguranță și toxicitate înseamnă că 45% din medicamente pică la probele clinice. Medicamentele reconvertite, cu profiluri de siguranță bine stabilite, pot să salveze între cinci și șapte ani ca timp de dezvoltare. Ratele de aprobare sunt mai înalte, iar unii consideră că ele au costuri totale de 60% din cele ale noilor medicamente.

Alegeri multiple

Crește interesul în reconversia medicamentelor, mai ales pentru medicamentele care pot să trateze boli neglijate în țările sărace, boli rare, cancer și sănătate mintală. Un studiu recent din JAMA Psychiatry spunea că statinele, metformin și medicamentele pentru tensiune au potențial pentru tratarea unor boli mintale precum schizofrenia și tulburările bipolare. Minocyclina, un antibiotic, este deja testată ca tratament pentru autism. Ammar Al-Chalabi, un neurolog de la Kings College din Londra, vrea să reconvertească Triumeq, un medicament anti-HIV, pentru combaterea maladiilor neuromotorii.

Există, totuși, o problemă. Katherine Arline de la Shepherd Therapeutics, o firmă de bio-tehnologie care lucrează cu forme rare de cancer, spune că, date fiind costurile mari și care nu pot fi recuperate, firmele nu au stimulente pentru a face teste clinice pe medicamentele generice. Odată ce au fost plătite costurile pentru testare și înregistrare, lipsa unei protecții prin brevet înseamnă că orice firmă poate să producă medicamentul. Unii descriu genericele drept „orfani financiari”.

O abordare este să schimbi medicamentul generic pentru a crea ceva brevetabil. Asta a fost abordarea firmei americane de medicamente Johnson & Johnson (J&J) pentru ketamină, un anestezic cu o sumedenie de dovezi în sprijinul folosirii sale în depresia rezistentă la tratamente. J&J a modificat molecula, pentru a crea o variantă care ar putea fi de asemenea inhalată. Reformularea este costisitoare și riscă să reducă eficacitatea medicamentului, dar J&J pare gata să primească aprobarea din partea Food and Drug Administration, FDA.

Ani la rând, ca multe medicamente nebrevetate, ketamina a fost o terapie valoroasă, dar greu de obținut. Asta a dus la creșterea numărului de clinici care folosesc ketamina din America și din Europa. În Marea Brtanie, Oxford Health, o unitate din cadrul National Health Service (NHS), o va furniza. Dar NHS, ca sistem, nu o acoperă, pentru că nu este aprobată pentru această utilizare, așa că pacienții trebuie să plătească £795 ($1.058) pentru trei infuzii; esketamina produsă de J&J va fi probabil și mai scumpă.

Mai multe probleme împiedică refolosirea medicamentelor generice pentru noi indicații. Bloom spune că, din experiența sa, între o treime și jumătate din pacienți refuză să folosească medicamente care sunt în afara standardelor curente de tratament – chiar dacă suferă de o boală despre care știu că o să îi omoare. Și chiar dacă medicii ar putea să fie înclinați, în principiu, să prescrie un medicament nebrevetat, mulți se simt incapabili să facă asta din cauza temerilor legate de responsabilitatea lor juridică în cazul în care s-ar întâmpla ceva rău. Sau ar putea exista dispute dacă serviciile de asistență medicală sau asigurătorii vor plăti pentru medicamente care nu au fost aprobate pentru acea boală.

Cu toate acestea, multe grupuri non-profit văd ceva promițător în sprijinirea testelor pentru reconversia medicamentelor. Datele epidemiologice pot să ofere indicii încurajatoare. O bază de date pentru asigurări din Taiwan arată o reducere cu 76% a riscului de tuberculoză la pacienții cu diabet care iau metformin și efecte protective progresiv mai mari la doze mai mari, cumulative. Cu toate acestea, Udai Banerji, cercetător la Institutul pentru Cercetări pentru Cancer de la Londra, avertizează că sunt necesare teste clinice randomizate pentru a dovedi clar valoarea unui medicament în tratamentul unei boli noi.

Testele sunt costisitoare, dar beneficiile pot fi uriașe. Drugs for Neglected Diseases Initiative (Inițiativa Medicamentelor pentru Boli Neglijate), un grup de cercetare non-profit elvețian, a sprijinit cercetarea și dezvoltarea pentru fenixidazol, care fusese abandonată de o firmă farmaceutică la un stadiu incipient, dar care s-a dovedit apoi că are calități antiparazitare. În ianuarie anul acesta, după ani de muncă, medicamentul a fost aprobat pentru tratamentul bolii somnului în Republica Democratică Congo. Este primul medicament oral pentru această boală și funcționează în toate stadiile ei.

MADISON, WI – JUNE 28: Gabrielle Barry, a research specialist at the AIDS Vaccine Research Labs at the University of Wisconsin-Madison tests body fluids from rhesus macaque monkeys infected with the Zika virus searching for evidence of the virus on June 28, 2016 in Madison, Wisconsin. Researchers at the University released a study today detailing how research at the facility has found the Zika virus persisted in the blood of pregnant monkeys for 30 to 70 days but only around 7 days in others. The study also found that monkeys previously infected with the virus were resistant to a second infection, which suggests the animals have a naturally occurring immunity. Health professionals in the United States are preparing for the possibility of an epidemic of Zika which can be transmitted by mosquitoes. (Photo by Scott Olson/Getty Images)

Când e vorba despre cancer, unele dintre cele mai promițătoare pastile generice sunt deja bine-cunoscute. Cancer Research UK, o firmă caritabilă, testează aspirina pentru a vedea dacă poate opri recurența cancerului: metformin, într-un test pe scară mare la cancerul de prostată; și o medicație antifungi, pentru a trata cancerul de stomac. Fondul Anticancer de la Bruxelles pune mari speranțe în propanolol pentru tratarea angio-sarcomului – cancerul învelișului intern al vaselor sangvine – și pentru cancerul pancreatic. Propanololul este un beta-blocant generic din anii ‘60, folosit pentru o serie largă de simptome, precum hipertensiunea, anxietatea și migrena. Dacă va fi aprobat pentru cancer, prețul său va fi neglijabil, comparativ cu zecile de mii de dolari pe lună, cât costă în mod normal medicamentele pentru cancer. Banerji estimează că un medicament pentru cancer din cinci care este nebrevetat va avea probabil utilizări în tratamentul altor forme de cancer. Sunt „aproape bani gratuiți”, spune el. 

Fondul Anticancer consideră că aprobarea și reetichetarea de către reglementatori pentru noi tratamente este calea spre o folosire mai largă a medicamentelor reconvertite. Deși este dificil și costisitor, Pantziarka spune că asta generează o cascadă de evenimente importante. Atunci când un reglementator omologhează un medicament, se aduc la zi prescripțiile clinice, se schimbă formularele medicamentoase, rambursarea ar trebui să urmeze mai ușor, iar clinicienii câștigă experiență folosindu-l. În America, Bloom este de acord că reetichetarea va încuraja utilizarea de medicamente reconvertire.

Banii reprezintă însă o constrângere crucială. Chiar și guvernele dornice să injecteze bani în dezvoltarea de medicamente își stabilesc priorități pentru cele cu brevete. Pantziarka spune că multe programe oficiale de finanțare, cum este Orizont 2020 al UE, vor proiecte care dețin drepturi de autor. În America, Centrul Național pentru Avansarea Științelor Translaționale va sprijini cercetările pentru a ajuta firmele farmaceutice să reconvertească moleculele pentru care dețin brevete.

Finanțarea nu este singurul obstacol. Doar producătorii sau dezvoltatorii originali ai unui medicament au voie să îi modifice eticheta. Sanofi, cu sediul la Paris, a fost firma care a cerut revizuirea de reglementare pentru fenixidazol, pentru boala somnului – deși cercetarea și dezvoltarea au fost un efort caritabil. Iar în afara industriei este greu de găsit expertiza juridică pentru a gestiona documentația necesară.

Unele dintre aceste preocupări sunt studiate de un grup de experți în reconversie din cadrul Comisiei Europene. Aceștia analizează modul în care modificările de reglementare, precum și sprijinul juridic și financiar ar putea sprijini reconversia de către terțe părți, cum sunt organizațiile caritabile și fundațiile. Fondul Anticancer vrea ca reglementatorul să poată să evalueze probele pe medicamentele care au fost înaintate de terțe părți asemenea sieși.

Pe măsură ce firmele non-profit avansează în reconversie, interesul corporatist ar putea să crească. Bloom spune că acum zece ani, nicio firmă farmaceutică nu voia să aibă de a face cu organizația sa caritabilă. Acum, în fiecare lună, îl sună de la cel puțin două sau trei companii mici sau mijlocii, care spun că sunt interesate. În termenii realizării de noi opțiuni de tratament, asta e o veste bună. Dar ea nu va aduce medicamente mai ieftine în domenii tradițional neglijate de industria farmaceutică. Firmele se vor concentra pe găsirea de modalități pentru brevetarea noilor utilizări – prin reformulare sau noi combinații de substanțe – și vor percepe prețuri mai mari pentru produsul finit.

Dacă guvernele vor medicamente mai ieftine, organizațiile non-profit vor avea nevoie de stimulente financiare și de un cadru de reglementare propice. Cei care doresc să se ocupe de reconversie au venit cu unele sugestii. Printre ele, obligarea reglementatorilor de a da sfaturi gratuite și de a renunța la taxele de aprobare, și un fond public în sprijinul reconversiei. O altă idee este „o obligațiune cu impact social” – sprijinită de investitori privați care ar finanța o serie de testări de medicamente pentru boli al căror tratament costă mulți bani pentru serviciile de sănătate publică. Atunci când medicamentele sunt aprobate, investitorii vor fi remunerați de serviciile de sănătate publică, acestea economisind prin utilizarea medicamentelor generice nou-aprobate.

Așteptând cu răbdare

Ritmul lent al schimbării îi lasă de izbeliște pe pacienții precum Alistair. Care Oncology spune că va publica în această primăvară rezultatele de la pacienții cu glioblastom. Deși bine-venite, ele nu se încadrează în probele de testare standard-aur, necesare pentru a omologa un medicament. Tratamentul va rămâne neomologat, iar pacienții se vor întreba de ce guvernele nu văd scopul reconversiei medicamentelor.


Acest articol a apărut în secțiunea Internațional din ediția tipărită a The Economist, sub titlul „Un scop mai înalt”

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele