Viktor Orban le cere conservatorilor europeni să nu excludă Fidesz din PPE

166
2 minute de lectură

Premierul ungar, Viktor Orban (foto), le-a trimis o scrisoare politicienilor europeni care au cerut excluderea partidului Fidesz din Partidul Popular European (PPE), prin care și-a cerut scuze pentru limbajul ofensator.

Orban și-a cerut scuze prin intermediul scrisorii pentru o remarcă făcută la 3 martie într-un interviu pentru publicația germană Welt am Sonntag, prin care și-a numit criticii „idioți utili“, relatează Mediafax.

„Acesta este de fapt un citat din Lenin, cu care am încercat să critic o anumită politică, nu anumiți politicieni. Aș dori să îmi cer iertare, dacă mi-ați considerat citatul ofensator“, a transmis Orban.

Premierul i-a cerut lui Wouter Beke, liderului Partidului Creştin-Democrat Flamand, să își retragă propunerea privind excluderea Fidesz din PPE.

Beke a fost unul dintre primii lideri ai partidului care au cerut excluderea Fidesz, criticând acțiunile lui Viktor Orban. Inițiativei lui Beke s-au alăturat alte 13 partide din grupul PPE.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului ungar a transmis că scrisori similare au fost trimise tuturor partidelor care susțin propunerea de excludere.

„Nu este un secret că există dezacorduri serioase pe probleme precum migrația, protecția culturii creștine și viitorul Europei. De asemenea, nu este un secret că nu dorim să ne schimbăm poziția în aceste probleme“, a transmis Viktor Orban.

„Nu consider rezonabil să rezolvăm aceste dezacorduri prin excluderea unui partid din familia politică. Vă cer respectuos să reconsiderați propunerea de excludere“, a concluzionat Orban.

Liderul Partidului Popular European, Manfred Weber și premierul ungar Viktor Orban s-au întâlnit marți, la Budapesta, însă nu au reușit să găsească o soluție la disputa care s-ar putea încheia cu excluderea partidului Fidesz din grupul PPE.

Cincizeci și șase de membri ai PPE susțin excluderea sau suspendarea formațiunii lui Orban.

Relațiile între Viktor Orban și Bruxelles au devenit tensionate pe fondul poziției Ungariei privind imigrația. Acesta a fost criticat dur după lansarea unei campanii agresive împotriva preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care este la rândul său membru PPE.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele