Home Print Edition Reculul cotațiilor acțiunilor ajunge și la activele high-tech

Reculul cotațiilor acțiunilor ajunge și la activele high-tech

0
Reculul cotațiilor acțiunilor ajunge și la activele high-tech
4 minute de lectură

Ediția tipărită | Finanțe și economie
24 noiembrie 2018

BOOM-URILE PE BURSĂ tind să se subțieze cu vârsta, deoarece investitorii dublează miza pe acțiunile care i-au servit bine. Pe parcursul lui 2017 și în săptămânile de la începutul acestui an, o mână de active favorite din tehnologie, cunoscute sub acronimul FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix și Google, o parte din Alphabet), au fost motorul creșterii rapide a indicelui S&P 500 al bursei americane (vezi graficul). Pe piețele mai agitate de anul acesta, ele păreau un refugiu. Dar săptămâna asta, FAANG și alte acțiuni high-tech au fost în centrul unei vânzări masive pe piețele bursiere globale.

În două zile de tranzacționare, pe 19 și 20 noiembrie, cotațiile acțiunilor FAANG au scăzut și mai mult sub vârful pe care îl atinseseră, fiecare, la începutul anului. La punctul lor minim, toate cinci scăzuseră cu peste 20% de la apogeu. S-au evaporat miliarde de dolari din valoarea de piață. Apple, care ajunsese la o capitalizare de piață de 1 trilion de dolari la începutul lui august, era evaluată la 840 de miliarde de dolari la închiderea bursei din New York pe 20 noiembrie. Capitalizarea de piață a Amazon, care atinsese fugar pragul de 1 trilion de dolari cu o lună mai târziu, se redusese la 731 de miliarde de dolari.

Prăbușirea acțiunilor firmelor de tehnologie a fost parte dintr-o retragere mai mare a prețurilor la acțiuni. Indicele S&P este acum doar cu puțin mai mare față de anul trecut. Celelalte piețe bursiere mari au suferit pierderi ample, cea mai lovită fiind bursa Chinei, care a scăzut cu o cincime de la 1 ianuarie. Factori specifici cântăresc asupra cotațiilor acțiunilor high-tech, cum ar fi noile temeri privind capacitatea în creștere de producție de microcipuri. Dar am fi mai aproape de adevăr dacă am spune că temerile care au subminat restul piețelor bursiere, cum ar fi semnele de slăbire a creșterii PIB pe plan global și războiul comercial între America și China, au ajuns din urmă și acțiunile high-tech.

Luna trecută, au fost zguduiri timpurii când o serie de firme de semiconductori au suferit o cădere a prețurilor. Schema s-a repetat când rezultatele pe al treilea trimestru ale Nvidia, care produce microcipuri folosite în jocurile digitale, au fost mai proaste decât cele așteptate. Cotația acțiunilor sale s-a prăbușit. La rândul său, asta a creat dubii latente despre perspectivele pentru Apple. Veștile că furnizorii săi își reduc producția au fost suficiente ca să comprime cotațiile acțiunilor Apple cu 8,6% pe parcursul a două zile. Pe măsură ce economia încetinește, oamenii își vor înnoi mai lent telefoanele mobile, spune raționamentul. În mod similar, firmele vor amâna cheltuielile neesențiale, cum este publicitatea, sursa de venit pentru Google și Facebook. Așa că acțiunile lor au scăzut și ele.

Disputa comercială a Americii cu China nu poate decât să amplifice aceste temeri. Declarația de săptămâna aceasta, făcută de organismele antitrust ale Chinei că au dovezi de fixare a cotațiilor de către cei trei mari producători de cipuri DRAM, folosite la computere și la telefoanele inteligente, este un nou motiv de frisoane în domeniul high-tech. Această declarație a fost considerată de unii ca un avertisment în războaiele comerciale. Două dintre firme sunt din Coreea de Sud, dar una dintre ele, Micron Technology, este americană.

Pentru grupul de active FAANG, forța gravitațională este și ea în acțiune. Ascensiunea lor a fost atât de spectaculoasă, încât era sigur că vor cădea, mai devreme sau mai târziu. Nimeni nu putea ști exact când sau de ce. Dar speranțele multor investitori că ele vor fi invulnerabile la temerile legate de economie au fost spulberate. Creșterea PIB-ului Americii pare destinată să încetinească anul viitor, pe măsură ce dispare impulsul dat de tăierile de impozite, iar creșterile ratelor de dobândă ale Fed vor mușca mai tare. Dacă este să se liniștească temerile legate de economia mondială, este nevoie de semne de creștere mai solidă din alte părți ale lumii. Mult va depinde de modul în care se va desfășura încleștarea din China dintre stimulentele de politică și corvoada tarifelor americane.

Acest articol a apărut în secțiunea Finanțe și economie din ediția tipărită a The Economist, subtitlul „Fără excepție”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here