„Regele Cocainei” din Milano a evadat din închisoare. O gaură din acoperiș – calea spre libertate

307
2 minute de lectură

Un lord italian al drogurilor a evadat dintr-o închisoare din Uruguay printr-o gaură în acoperișul penitenciarului, relatează The Guardian.

Rocco Morabito (53 de ani), supranumit „Regele Cocainei din Milano”, lider al puternicului clan ’Ndrangheta, urma să fie extrădat în Italia, a precizat Ministerul de Interne din Uruguay. Acesta se afla într-o închisoare din capitala Montevideo.

Alți trei deținuți – dintre care unul condamnat pentru omucidere –, care așteptau să fie extrădați în Brazilia, respectiv Argentina, au evadat odată cu Rocco Morabito.

După ce au fugit prin gaura din acoperiș, cei patru bărbați, folosindu-se de o funie, au traversat pe clădirea adiacentă închisorii, unde l-au jefuit pe proprietar, a mai precizat Ministerul de Interne, fără a oferi însă vreo informație legată de existența misterioasei găuri.

Morabito, 23 de ani de fugă

Morabito a fost prins de poliție în 2017 într-un hotel de lux din Montevideo, după mai bine de 23 de ani de fugă. În momentul capturării, mafiotul se afla alături de soția sa de origine angoleză.

Rocco Morabito a fost condamnat în Italia, în absență, la 30 de ani de închisoare.

Epopeea arestării sale a început în 1994, când Morabito a încercat să importe în Brazilia o tonă de cocaină, în valoare de peste 7,64 milioane de dolari.

Reacția lui Salvini

„Este inacceptabil că un infractor precum Morabito a reușit să scape dintr-o închisoare din Uruguay în timp ce își aștepta extrădarea în Italia”, a reacționat cu indignare ministrul italian de Interne, Matteo Salvini. „Voi cere explicații imediate guvernului din Montevideo”.

„Este o veste proastă”, a declarat Nicola Gatteri, procurorul-șef antimafie din orașul calabrez Catanzaro. „Lucruri de genul acesta se pot întâmpla peste tot. Problema este că avem de-a face cu încă un efect secundar al timpului prea lung de așteptare pentru extrădări. Este timpul ca politicienii să negocieze noi acorduri cu țările din America de Sud, precum cel izbutit cu Columbia acum câțiva ani, prin care infractorii să poată fi extrădați în 48 de ore”.

Rocco Morabito ar fi ajuns în Uruguay în 2002, după ce a reușit să intre în țară arătând un pașaport fals – obținut în Brazilia – cu numele „Francisco Capeletto” și ar fi trăit într-o vilă din stațiunea Punta del Este.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele