Rep. Moldova, alba-neagra cu federalizarea. De ce acel domn numit Kozak îi provoacă fiori lui Plahotniuc

140

Dacă nu s-ar juca poker cu viețile oamenilor, situația actuală din Republica Moldova ar fi de „Cascadorii râsului”. Cel puțin în privința metamorfozelor la minut prin care trec unii lideri de la Chișinău prinși în beția oportunităților.

Bancul zilei ni-l oferă, cu explozii de artificii, președintele Igor Dodon, de altfel un împătimit al jongleriilor cu măști și răzgândiri. În cazul socialistului, memoria declarațiilor uită feeric de ea însăși și începe să producă dereglaje și năzbâtii.

După ce a bătut palma în Legislativ cu blocul ACUM, Dodon a ieșit cu o declarație: problema transnistreană nu poate fi rezolvată prin federalizare. (Didascalie: sunet de geam spart).

Să dăm înapoi calendarul cu un an. Ba nu, cu doi. În 2017, Igor Dodon marșa pe ideea soluționării conflictului înghețat de pe Nistru prin federalizarea Republicii Moldova. Același lucru l-a susținut și în 2018. De fapt, între 2017 și 2018, Dodon și liderul separatiștilor de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, au făcut un veritabil ping pong din acest subiect la întâlnirile pe care le-au avut.

Citește și: LIVE Chișinău | Poziție oficială a Parlamentul României. Ultimul mesaj al MAE. Ce a cerut Dodon

Cu o subliniere însă: excesul de zel a ținut de agenda lui Dodon, Krasnoselskii fiind mult mai ponderat în a accepta o asemenea partiție teritorială. Dintr-un motiv cât se poate de pragmatic: teritoriul separatist transnistrean viețuiește administrativ din subvențiile de la Moscova și, energetic, pe „cârca” autorităților centrale de la Chișinău, care plătesc factura la gaze către Gazprom pentru regimul de la Tiraspol.

În 2018, datoriile regiunii transnistrene către Gazprom se ridicau la circa 6 miliarde de dolari. Însă geamantanul cu datorii era trecut nu în contul separatiștilor, ci în cel al companiei de stat Moldovagaz, deținută de Chișinău în coparticipație cu Gazprom. Ei bine, 90% din volumul datoriilor Moldovagaz către Gazprom îl reprezintă neplata facturilor acumulate de către regimul de la Tiraspol. Frumoasă „sinecură”, nu? Federalizarea ar însemna pentru regiunea transnistreană o găleată cu apă rece în somn, decuplarea de la starea economică de colonie militară și intrarea în realitățile incomode ale unei republici independente care trebuie să-și managerieze resursele fără stingeri de datorii și fără o constantă pomană externă de la țara-sponsor.

Citește și: Naufragiul politic din Republica Moldova în 11 detalii

Între timp, a intrat în scenă Dmitri Kozak. Cine este acest domn cu rictus gotic?  

Planul de federalizarea a Republicii Moldova era cândva numită „capodopera geopolitică” a lui Dmitri Kozak, fost arhitect al campaniei prezidențiale din 2004 a lui Vladimir Putin. La fel ca liderul de la Kremlin, Kozac a „copilărit” politic în serviciile secrete ruse. În anii 1970, Kozak era unul dintre corifeii GRU, serviciul de informații al armatei. În 2014, expertiza sa în forjarea de republici separatiste avea să stea la baza proiectului de anexare a Peninsulei Crimeea.

Dar Kozak a rămas ștanțat dincolo de Prut prin desantul său de la începutul anilor 2000, în plină eră Voronin. Memorandumul Kozak prevedea crearea unei federații formate din trei subiecți: Republica Moldova, regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia. Totul interconectat printr-un parlament bicameral, alcătuit din Camera Reprezentanților și Senatul, cu reprezentanți parlamentari din cele trei entități. În viziunea lui Kozak, limba de stat avea să fie „moldoveneasca” (invenția aia psihedelică a sovieticilor), iar limba oficială la nivelul federației – limba rusă. Pe scurt, extinderea cu acte în regulă a teritoriului Rusiei până la malul Prutului.

Și acum, în conjuncție cu zodia Gemeni, a apărut informația din Kommersant: oligarhul Vladimir Plahotniuc, liderul PDM, i-ar fi înmânat lui Dmitri Kozak un plic cu o coală A4 ce conținea condițiile legate de o posibilă coaliție de guvernare cu PSRM. Printre condiții era menționată și soluționarea conflictului transnistrean prin federalizare.

Vestea a fost făcută public chiar de către Kozak, iar acest simplu fapt are o încărcătură simbolică mai mult decât ingrată pentru Plahotniuc.

Trebuie înțeles un aspect: Kozak, reprezentantul special al președintelui rus pentru relații economice și comerciale cu Republica Moldova, nu își părăsește biroul decât în condiții care corespund adjectivului din titulatura sa – adică speciale.  Pe subiectul Republica Moldova, poziția politică a lui Kozak este mult mai puternică și mai relevantă decât cea a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov. La Kremlin, el este „sosia” exclusivă a lui Putin pe acest dosar.

Deci, pe măsură ce tăvălugul din Republica Moldova își mărește viteza, sosirea deunăzi la Chișinău a lui Dmitri Kozak – și mutările fulger executate de Igor Dodon, jucând cu voinicie rolul lui Brutus în relația cu liderul PDM – pare tot mai mult a avea o singură menire. Una spectrală, tranșantă și în consonanță cu cădelnița care bântuie sediul PDM: aceea de cioclu a lui Vladimir Plahotniuc.

Comentarii

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele