Rezerva de aur: Londra e mai departe de Moscova decât Bucureștiul

335
3 minute de lectură

Într-un stil plin de suspans, ca într-un roman poliţist, Alfred Draper arată în cartea “Operaţiunea Peşte – cum a fost salvat aurul Europei  1939 – 1945” (Editura Politică – 1983) ce măsuri au luat băncile centrale pentru a salva metalul galben din calea maşinii de război şi peripeţiile prin care au trecut lingourile şi monedele pentru a ajunge  în siguranţă.

În momentul în care armata britanică era încercuită la Dunkerque, ministrul finanţelor, Kingsley Wood, primeşte un raport din partea Băncii Angliei legat de depozitele de metal preţios :

Aurul care ne aparține Deţinut de Banca Angliei pentru clienţi Deţinut de alte bănci pentru clienţi străini

280.000.000 lire

270.000.000 lire

8.000.0000 lire

Iar mai înainte de asta, tot ca într-un thriller, aurul Poloniei – singura ţară care a fost ocupată şi eliberată de aceeaşi armată – reuşea să traverseze România, să fie îmbarcat, în final, la bordul HMS Batory, să se alăture convoiului operaţiunii Peşte şi să ajungă în alt stat care o recunoaşte pe Regină ca suveran: Canada.

Franța
70.000.000
Belgia
85.000.000
Norvegia
10.000.000
Olanda
25.000.000
Oficiul pentru India
5.000.000
Cehoslovacia
8.000.000
Elveţia
20.000.000
Argentina
5.000.000

Ei bine, dacă aurul polonez a fost evacuat din calea invadatorilor cu atât de multe emoţii, oare nu-i mai bine ca România, un membru NATO de la marginea spaţiului aliat, ce poate fi oricând atacat, să îşi ţină jumătate din rezerva de aur la Londra, singurul loc care a oferit siguranţă şi garanţii în timpul ultimul mare conflict armat?

Mai ales că suntem păţiţi, tezaurul de peste 93,5 tone de aur trimis la Moscova în timpul Primul Război Mondial a rămas sechestrat. După care, pe timpul ocupaţiei de facto a României stocul de aur s-a micşorat de la 242 de tone în 1944, la 45,8 – 1955, în urma plății daunelor de război. Ar fi ciudat ca periodic, când rezerva de aur administrată de banca centrală se reface să tot fie cedată în favoarea superputerii de la Răsărit.

De aceea, reiterez, e de bun simţ ca o parte importantă a ei să rămână departe de zona de potenţial conflict. Aceasta este o atitudine responsabilă. Şi astfel au procedat băncile centrale în timpul operaţiunii Peşte, reuşind să gestioneze momentul mai bine decât conducătorii politici. 

Ceea ce se poate adăuga în contextul actual este că Moscova nu vrea să ocupe Uniunea Europeană, ci s-o subjuge. Dar dacă nu reușește se poate lăsa cu o invazie a României, așa “din greșeală“. Sigur că suntem țară NATO, dar, din câte se știe, statele mari din Uniune au început să se revolte împotriva Pactului Nord-Atlantic. Este regretabil ceea ce fac, fiindcă Rusia acordă statutul de mare putere, cu care se poate înțelege, doar Statelor Unite și Regatului Unit. Nu înseamnă însă că nu putem fi ocupați într-o noapte, “dintr-o neînțelegere” și să fi făcut înainte exact pe dos cum au procedat cu aurul bancherii centrali în proximitatea celui de al II – lea mare război.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele